14歲少年墮樓亡 母親認屍痛哭

289 回覆
45 Like 8 Dislike
唔係講緊佢有政治目的
係講緊你自己份人咁撚易就畀人煽動到呀
新聞仲有呢句
"學校剛於本月4日派發統測成績表。"
最合理推理自殺原因係學業壓力
我覺得係班記者懶,用晒中性詞再堆砌一啲附加資料就係一份稿,咁樣包無錯,但唔夠精準
怪自己游得太快
佢唔係話墮樓係岩
佢想講用墮樓 令人聯想出嘅唔係自殺 係意外
就好似樓主一開頭post嘅新聞
都唔知係意外定佢自己跳 模棱兩可
因為而家真係太多學生自殺
一黎易助長呢種風氣
二黎顯得政府同教育局有問題 驚受到市民嘅輿論壓力
其實墮樓香港以前都有用 但真係指意外嗰種
係支那唔理意外定自殺都用 因為佢都要維穩呀嘛
香港咪學埋呢套囉
所以而家d傳媒都係維穩工具
仲講咩新聞自由 明明大撚把自我審查
垃鳩圾
換血進行中
你都on99
係香港快樂都好難
佢實會反省自己責任 你唔駛幫手
又係你畀人煽動到嘅最佳証明
明明一啲實質嘅證據都無
你講就講到似層層
不過事實係推理背後無證供支持就只係廢話
人哋隨時選擇性畀啲資料出嚟你就信到十足
如果係女仔自殺單新聞寫埋佢今日m到
你係咪又要話佢m 痛到自殺?

一個人決定自殺 好多時唔係得一個直接近因
而係有好多樣嘢 種種遠因結合而成
一句到尾 你都係放唔低二元思考嘅方式
你詮釋有問題 傻鳩
咁請問除咗家庭學業壓力 仲有咩"遠因"?
留名睇你偉論
我唔知 所以唔會估
乜都唔知點解一定要作個故仔出嚟呀?

我由頭到尾都係講緊叫你唔好未審先判 自以為是
講咗幾頁你都未明
我真係好撚頭痛
見你係咁話要多元思考
我想你分析下現今中小學生自殺現象嘅成因
多角度唔該
我真心想比較下同我分析嘅有咩唔同
點解要珍惜生命?
點解唔珍惜生命就係廢物
現今就大把嘢講啦
我亦都無話你嘅分析係錯
不過你講再多都同依單新聞無關
因為你講嘅已經係直接話個老母點點點

你依家係咁毫無理據地批評佢老母嘅行為
同之前呂麗瑤指控教練一樣
個行為好撚可恥 明未?

你依家做緊嘅嘢好撚可恥呀
一啲責任都唔負 乜都唔清唔楚就大言不慚
係度搬弄是非 仲要覺得自己好撚醒
香港有咁多人自殺就係因為太多你依種人
自己想像下如果個個都好似你咁
無證無據就作哂成段故仔出嚟唱
睇下個老母會唔會想自殺
依啲係報導上嘅頭盔
墜樓可以係畀人推/自己跳,但跳樓就一定自己跳
未有官方決定為跳樓都唔會用跳樓
一身輕
你理解能力有問題 傻鳩
哈哈已經收左皮 邊個係廢物有得睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞