14歲少年墮樓亡 母親認屍痛哭

289 回覆
45 Like 8 Dislike
sorry
fact : 有機會同學業有關嘅概率 大過 有機會同學業無關嘅概率
based on 社會學 統計學 心理學 語言學 分析
改改個字眼 唔係唔啱
係錯哂
將未知答案嘅嘢當係事實咁講出嚟係錯哂
先唔講你點統計啲資料
點分析嚟得出個概率

就算個概率大啲又代表到啲乜
學你講 法庭判決都未必就係事實
根據public source 係指向學業壓力&家庭壓力有關
我叫佢哋唔好未審先判都要畀人屈毛
再講 法庭判決都會睇新聞及公眾討論作參考
就係無方法一定搵到答案
所以人類社會咪盡力整個最有公信力嘅機構嚟嘗試達成依個目的
如果法庭你都要反 咁已經去到另一個層面
社會可能要解體
法庭判決都會睇新聞及公眾討論作參考

不過同我哋討論緊嘅嘢無關
就係你唔好將可能性當係事實嚟講
事實存在係可能性之面 你點證明佢唔係事實呢
學你講 法庭判決都未必就係事實
根據public source 係指向學業壓力&家庭壓力有關
再講 法庭判決都會睇新聞及公眾討論作參考

不過同我哋討論緊嘅嘢無關
就係你唔好將可能性當係事實嚟講
事實存在係可能性入面 你點證明佢唔係事實呢
我無需要證明
只要你證明唔到係事實就夠
14歲d壓力應該冇打工仔壓力大
個老母係咪大陸人? 係
大陸係咪有"子女長大理所當然要報答父母"呢個價值觀? 係
個仔自殺前幾日係咪有exam? 係
個仔死後一日唔夠 個老母就掉晒個仔嘅野 係咪? 係
所以呢
唔係鍾意講乜嘅問題
係佢將唔肯定嘅嘢當係真嘢嚟講
依種行為叫做抹黑
有冇文獻指出自殺唔比用動機哩個詞
老母冷血/母子關係差
exam result成為自殺trigger
同咪係香港自殺係罪行黎
14歲細佬抵抗壓力嘅能力都唔見得有成年打工仔咁高呀
1 掉哂啲嘢唔代表冷血
2 你點睇得出母子關係差

最緊要係 3 就算真係冷血 關係真係差又點
乜都證明唔到
沒有憐憫之心沒有同情之心=冷血
憐憫包含恩慈﹐ 憐恤﹐慈愛
掉哂啲嘢 = 不憐憫兒子的所有物 = 冷血
冷血 = 母子關係差 = 惡劣家庭環境 = 心理情緒負面 = 自殺原因
死人就已經幫唔到佢,只係希望佢下世可以投個好胎做個好人 宜家嘅重點係,究竟佢老母有冇份迫死佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞