14歲少年墮樓亡 母親認屍痛哭

289 回覆
45 Like 8 Dislike
大家都留住支那血, 不用分那麼細
入黎睇求助熱線
係囉

個ACCOUNT都叫做OK呀
咁都唔玩?
一陣又引班藍屍中坑留言刷存在感
富善街咁好住都跳
所以唔好生小朋友最好,除非自己真係好有能力有好多錢先好考慮下
咁快扔晒啲嘢
遲啲掛住想拎返出嚟望吓都冇
新聞話屋企已經扔晒個仔啲嘢
個老母唔係因為個仔死而傷心

而係個仔將來冇得畀家用而傷心真係令人心寒

不過唔覺得窮撚父母有付出過資源去養大個仔
真係好野,估唔到個老母咁冇人性
呢頭喊晒口 轉個頭就扔嘢
好不安
當仔女係搵錢工具既父母最仆街
今日播果個四川地震十周年啲父母都係
死完個仔生第二胎都算,等件事淡左就算
好心績下口德啦
你又知人地心裡無條刺
你又知人地唔傷心
你乜資格呀一咪話人,夠膽上天安門舉牌囉
小心炒車 人地都未查個細路自殺動機
師兄 墮樓唔關乜支那事 好耐之前傳媒已經係咁 因為唔想出現跳樓呢d負面字眼鼓吹人做
咪撚將自己既一套代落人地度啦,個個上連登上到壞哂腦
如果個仔係活得快樂 又點會去自殺呢?
有情緒病一時睇唔開
咪會自殺囉 有幾奇呀
老實講
以前一直用跳樓
係支那用墮樓先 香港先開始跟

墮樓明明係被動式
跳樓係自己跳落去 根本係兩樣嘢嚟
依家直頭係講緊對錯嘅問題
你話墮樓係啱嘅話
等於指鹿為馬
廢話?香港個個都唔開心架啦
我就唔肯定佢係咪有情緒病
但肯定係生活壓力造成

14歲呢個階段 壓力來源得三樣 家庭 學校 朋輩
而最能夠察覺到問題及作為輔導角色嘅 就係家庭
無論佢老母係咪壓力來源都好 佢都有責任去開解個仔

如果連個仔有壓力問題都察覺唔到 就代表母子無良好溝通

如果察覺到個仔有壓力問題但選擇唔開解無視問題亦唔搵社工/老師幫忙
好大可能個壓力來自家庭

新聞無提及個仔有情緒病 即係有兩個可能 一係本來就無病 一係佢老母根本察覺唔到
總之佢老母作為家長角色 就要負最大責任啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞