14歲少年墮樓亡 母親認屍痛哭

289 回覆
45 Like 8 Dislike

不過你無證無據
就唔好咁樣講人地個老母有做到

上邊交通意外例子你無睇?
多數衝紅燈先車死人唔代表下一單意外個司機有衝紅燈
如果可能性大就可以斷言嘅咁唔使法庭啦
用統計學咪得

最合理嘅解釋係
資料證據不足
成因無從判斷
法庭係根據證據去推論最合理最大可能發生嘅事實

我exactly就係用緊 "大陸人老母" "現今社會現象" "個仔死一日唔夠就掉晒個仔嘅野" 做證據

唔好同我講咩衝紅燈off topic野
不見得你個"遠因"邊忽有力
可以係
我講咗好多次 只係有其他可能性
唔係話個老母一定無做錯

你否定唔到其他可能性
講再多都無意義
同你嘅推理同樣無力
不過已經夠
因為可以證明到你講嘅嘢唔一定係事實
咁你就唔好講到似層層十成十真嘅一樣嚟批鬥人
你懶係中立 硬要話老母無責任 又扯去其他可能性
因為你駁唔到
原來你講嘅嘢可以當係證據
第日見官話唔定可以用埋我嘅想像力同夢境嚟作證
你自以為客觀 其實你都好主觀
你主觀認為老母無責任
你又駁唔到

"大陸人老母" "現今社會現象" "個仔死一日唔夠就掉晒個仔嘅野"

咁都叫想像力同夢境
如果唔係自殺邊個推佢落樓
我幾時有扯去其他可能性
我根本由一開始就係講緊有其他可能性
你唔好未審先判 從來無轉過立場
係你自己不停顧左右而言他
以為提供老母有錯嘅說服力就有用
無錯係有用
不過去到有實質證據嘅level 先有用囉

我要證明嘅唔係老母無責任
我只要證明到老母“有機會”無責任就夠啦
基本logic
弱智就返特殊學校啦,以為自己好有趣呀?
未經過審理嘅所謂分析有咩公信力可言
你依種人遲早被刻板印象害死
笑咗
你要證明老母“有機會”無責任
等同你要證明個老母呢14年都無同個仔一齊生活/作為家長角色
更正返
有機會係同學業無關
或者有機會同老母無責任就夠
sorry
去死因法庭啦咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞