14歲少年墮樓亡 母親認屍痛哭

289 回覆
45 Like 8 Dislike
不要on9啦
你第一次做人個仔嘅同時
唔好唔記得你老豆老母可能都係第一次做人父母
佢當然仲有空間可以做好啲
但係唔好講到係理所當然做得到咁
唔係咁易㗎

可能係佢有嘗試過 不過唔成功呢?
可能係個細路已經畀人開解完
冷靜落嚟之後 思前想後 覺得自己都係想死多過苟活於世
而決定自殺 咁有錯咩?

唔好因為自己喜愛生命
就覺得全世界所有人都同自己一樣
唔該你學下咩叫同理心
你鍾意食蘋果嘅同時有好多人其實唔鍾意食

你一味否定個事主嘅自殺行為
一開始就覺得自殺係錯嘅話 咁無嘢好討論
你已經先入為主
我覺得你咁嘅行為係踐踏緊其他人對自己嘅決定
屌你老母個仔
14歲唔開心係正常? 14歲自殺係正常?
完全唔正常
我唔見得一個14歲小朋友作出自殺行為可以有幾全面思考過
根本心智都未成熟
reboot
下世好好做人
如果佢係24歲 我會同意你
但佢得14歲 sorry
講咁大段嘢
結果你都係一味將自己嘅環境放入人哋度
試下多元思考 理解下其他人同個世界發生緊咩事
好唔好?

好奇一問 你家境係咪幾唔錯
唔好以為自己14歲個陣on99
就全世界嘅14歲都on99 啦 好冇呀
我讀小學三年班個陣都已經思考緊人生為乜啦
早D認清自己無未來係好事

我都plan緊
不如我直白講啦 而家香港自殺嘅細路十個有九個都係被讀書壓力造成
而往往係父母過度催迫成績令子女抖唔到氣 先會有自殺決定
其實我想講嘅好簡單
我自己細細個都有諗過自殺
依家睇返 如果我真係自殺咗
會唔會又入哂我老母數
咁搞法佢真係好無辜
似係你用緊自己經歷套用落去
而家年代唔同晒 你真係未見過而家大把父母會迫子女爭取好成績
放學做功課溫書 一日到黑溫書 放假又溫書
比著你係呢種00後 你都想死啦
14歲識諗未來識諗去自殺?用下個死人腦啦
即係你又未審先判囉
單單case 都唔同嘅嘢你又要拉埋嚟講
過馬路畀車撞十單有九單係啲行人衝紅燈
咁係咪未查清楚之前
你就可以肯定下一單車禍都係行人衝燈
唔可以係有人揸車鏟上行人路呀

點解依家啲後生諗嘢咁片面
係咪成日睇啲content farm 睇到傻撚咗
發表偉倫之前用下個腦先
唔係話你嘅講法一定錯
只係唔想你乜都唔清唔楚就自己肯定咗自己嘅諗法
唔肯去考慮其他可能性
思想太狹隘就會返唔到轉頭

簡單問你一句
成單新聞有邊個位令你覺得個老母有逼個仔讀書
咪傻啦,剩係睇第一段新聞,只係提及有條14歲友仔由高處墮下,其他咩資料都冇,你憑咩斷定人一定係跳樓自殺?
抹窗飛左落街唔得?玩rooftopping出事唔得?我覺得墮樓呢個中性詞用得比較恰當
我無話過佢一定無畀人逼
我只係指出你嘅指控根本毫無理據
唔知點解你可以大大聲講出嚟
你睇返我第一個留言就會知
人要死黎黎去去都係果幾樣啦

有病 屋企窮 溝女 讀書 比人恰 工作

所以話做人真係麻撚煩
一句就畀你作哂成個故仔出嚟
「仔呀仔,咁辛苦養大你,你就咁走咗......」
只係識focus落自己付出14年, 覺得養大個仔就要報答返自己

個老母一定講左好多句野 而記者偏偏揀呢句寫上去暗示母子關係 你諗下點解啦
有幾麻煩
你隨時都可以決定做唔做落去

如果搞到植物人咁想自殺都做唔到就慘啦
諗起都不寒而慄
每日乜都做唔到 但係時間只會慢慢咁過
想自殺嘅能力都無
就係太多你咁嘅傻仔會受傳媒玩弄
所以點解每年64仲有咁多人去發瘟囉
一啲獨立思考能力都無
依一單係嘅 我收返
不過好多有哂遺書嘅都係寫墮樓你又點睇
on9 你以為所有記者都係一樣有政治目的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞