14歲少年墮樓亡 母親認屍痛哭

289 回覆
45 Like 8 Dislike
邊個FF緊呀到底係
片面之詞就講到似層層
同你講有其他可能性就話人地FF
咁就一切都解釋到
大陸人"子女長大是為了報答父母"呢個concept真係害死好多細路
啱呀
無話佢無責任
所以我由頭到尾想講嘅
都只係 ”唔一定係老母逼個仔讀書”
唔明點解有人要死咬唔放啫
唔係乜柒都唔信
我有話老母無講過依句咩?
只係唔知佢仲講過啲乜啫
下下睇人哋啲段章取義嘅嘢
好易陷入思考陷阱
所以我上面有問你架
仲有咩"遠因"會嚴重到令一個14歲細路去終結自己人生
自己開追故mode 睇
宜家啲00後中二病到最後
我只係合理按新聞資料,現實社會現象去推理
對前景無期待
溝女失敗
捱完夜精神差
上網睇到人散佈自殺言論
默書唔合格
對自己太高要求

大把嘢會影響到一個人自殺啦
唔係一個單一因素
而係一大堆問題同情緒一次過衝埋嚟
推理即係未必係事實
點解未係事實嘅嘢
你要拎嚟批鬥人

“只係識focus落自己付出14年, 覺得養大個仔就要報答返自己
如果個仔係活得快樂 又點會去自殺呢?”
知唔知依句指控幾嚴重
我咁都叫jur住你
福氣黎
係 呢啲"遠因"係可以解釋 但套用落現今社會現象 可能性好低

"自殺前三日學校公報統測成績" 呢個fact對於個細路一定係最大打擊
先唔講真偽 當住係真先

咁都可以係個學生自己接受唔到成績唔好
你點得出係老母逼個仔要佢考得好
而唔係學生哥自己接受唔到自己考得差

你自己讀書個時淨係為老母而讀咩
自己對自己的無要求
用返你講嘅遠因
"對前景無期待
溝女失敗
捱完夜精神差
上網睇到人散佈自殺言論
默書唔合格
對自己太高要求"

"如果個仔係活得快樂 又點會去自殺呢?" 呢個同你立場無衝突

“只係識focus落自己付出14年, 覺得養大個仔就要報答返自己"
老母係聖人 無私? 白白付出14年不求回報?
得知個仔死咗 第一時間review自己付出14年
跟住個仔死咗一日唔夠 就掉晒個仔嘅野
仲要係大陸人 (可以套用"子女長大理所當然報答父母"common大陸人思想)
我覺得佢太睇少家庭對於細路心理健康嘅影響
點會唔成立
唔知你哋有無試過
我自己就試過 默書唔合格 明明老母無講啲乜
但係自己就唔敢畀老母睇
依啲咪自己畀自己嘅壓力
家庭因素係有關
但你個原因可以係 自己唔想辜負老母
而唔係個老母屌柒個仔又考得差
明冇?

仲有 唔好又屈我
我一直都係話 唔係無可能
只係唔一定係咁
有好多其他可能性
講極都唔明
apply現今2018年現實香港社會現象
父母過度迫仔女讀書 呢個成因可能性最大
如果要跟事實去分析推測 呢個原因最合理解釋到
請問你幾多歲?
而家係2018年喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞