屋企用Hkbn 1000M寬頻計劃,但speed test得90-95Mbps

234 回覆
1 Like 95 Dislike
其實係咪張卡未set返去1gb
至於wifi 要行到800mb up 既速度就要睇router 同 device (e.g. iphone ipad android手機) 本身sup唔support802.xxx 制式(唔記得,自己google, 同埋要connect 5G. not 2.4G.
仲有隻碟要夠快
我都有server
同hkbn一樣
佢連光纖都無再拉過
廣告話光纖入屋 但係最後係電話線入屋 咁耐都冇人去報海關
點解用1000mb? 我以前100mb $188/月,而家1000mb 149$/月,點解唔用
咁佢用番hkbn 個條姐
應該你屋企入唔到光纖 先用番銅線
咁咪可以告鳩佢商品說明條例囉
其實如果兩者bandwidth 無分別, 行番cat5e 會唔會好D? 屋企少舊嘢
總之要個方案可靠
你近機房既話 其實無咩分別
佢好似無promise 一定FTTH
你認真?
hkbn有兩種裝法嘅,視乎番你大廈有邊種
第1種就fiber上樓,銅線入屋
100m就多數用呢種,除非佢無或無port,唔係就直接用fiber入屋(有啲地方1000m都會咁做
第2種就全程行fiber落modem再出
行多過100m嘅plan就一定會用㗎啦
同我情況差唔多
你將啲device擺近個router測多次速就知a2004ns啲穿透力有幾雞

最後我拉條線直插lan port 我就係成功嘅例子
米你老母
你Lan卡只係指用Lan線去到1Gb,wifi卡係另一樣野!你用緊駁光纖機同router嘅Lan線係咪Cat 5,即係四芯?係嘅就換啦!
我唔用A2004NS
直插LAN線落電腦
download 170幾
upoload 反而可以去到790幾
點樣先可以download 正常返少少
好消息,我剛剛借其它電腦試速度正常返。再用自己電腦將連線速度與雙工模式較自動偵查,終於得左。唔該晒各位巴打,我學到唔少野

咁有趣?
你部機原本唔係set 自動偵查?
原本係自動,之後較1GB唔得。今晚較返自動又得
即是9頁講嘅嘢都係無撚用
㩒來㩒去就會好返
起碼都學到點整,都唔係無用。學到好多野
但係俾人屌咁多次都學唔到正字
HKBN比唔比足你都成問題啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞