屋企用Hkbn 1000M寬頻計劃,但speed test得90-95Mbps

234 回覆
1 Like 95 Dislike
我以前用100mb都要百七蚊個月,之後轉1000mb反而平左
拿 好簡單 攞你條cat7扁線lan線 直駁modem去你部notebook度
再speedtest下 如果一樣高唔過100Mbps
好大機會係條lan線問題
好大機會係呢度 set 咗 100MB
利申:屋企用緊 1000MB ,用咗成三年至發現原來我一直 set 咗 100MB
無知一問
唔同嘅lan線係咪會影響到電腦嘅傳輸速度? 姐係mb數
巴打用咩router?
cat乜7乜6 , cat 5e都夠洗啦,拉到好撚遠就話啫
fiber機有無試過轉port test 過?可能port壞㗎
你隻868L ac1750 理倫上係到多過一百
你甩開modem去router條lan望下入面係幾多芯
4條定full哂8條
揾過師博上黎做過speedtest未?

很想要吧

換lan card
hkbn得port 1上到網
係喎,自膠
ASUS RT-AC68U
$2000 個個 lan線係用佢原廠俾你個個?
邊洗2K,我2年前買都係千一蚊,而家九百都買到啦,你係咪睇錯86U

lan線用HKBN同埋router送果條
哦唔係啊 睇錯4G 68U 4G 個個要2000我屌
點解唔見光纖線個input?
IphoneX 一樣90-95Mbps
好,我試下,唔該
係另外一個白色盒仔,無咩特別所以無影
試過拉,cat6同cat7 一樣
我都用左幾年都無理,最近先試速度咁慢
個白色盒有無LAN output?
我用緊網上行見佢光纖駁左去個hub
再由個hub出LAN 駁落router
個條線我自己換左cat7, 8芯
等我自己check左電腦先再搵師傅
有冇打電話屌下佢,問下轉plan幾錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞