屋企用Hkbn 1000M寬頻計劃,但speed test得90-95Mbps

234 回覆
1 Like 95 Dislike
要問過先知,我果陣係100mb plan到期,又加價,咪直接轉1000mb
唔知點解我覺得modem出左事
可能打去hkbn問下好啲
搭單問
1000M plan
但係download得~107mbps upload 130mbps
lan線 cat5 8頭
router linksys EA8500
因為遠所以用緊homeplug Aztech HL129EP
兩樣野都support 1gbps
windows setting check咗用緊1gpbs
電話連wifi有download 160mbps upload 300mbps
我都問係咩問題
睇嚟我搵到問題所在原來cat5係唔support 1gbps, cat5e先得
屌佢個盒送條咁嘅野
好提議,都諗住砌過部
聽日用1000m
有無router 推薦?
見連登巴打成日推介Asus ac68u or netgear r7000
5E
你個Lan driver 同就算網上睇你部機應該有1G Lan
光纖嚟㗎
1MB=8mB
手機plan成日玩呢啲,21mb其實得3MB/s
所以有可能我未開1G lan
你換埋MODERN TO ROUTER 個條線應該得
MODERN LAN PORT 會有橙色燈如果係1000M
冇野喇睇錯
想1000唔該插實線啦
點解我係299 1000mb plan 差咁遠
米你老母
icable
有冇打電話去屌佢先,屌佢兩屌會減價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞