屋企用Hkbn 1000M寬頻計劃,但speed test得90-95Mbps

234 回覆
1 Like 95 Dislike
唔好咁信理論,cat5 喺短長度時都上1000M
佢入牆唔會知去到幾多
拉條長LAN cable直插router就知龍與鳯

極大機會你牆身panel只打了四線
我要你試咁多個cases, 會有以下solution

1. wifi connection speed outbound speed over 100M
HKBN 出街無問題,要檢查下你個LAN port
物理上可能銅片氧化,接觸不良

其次先再update your driver

2. wifi connect speed shown over 100M, but outbound speed never reach 100M
pls sure that your router WAN port is giga LAN port.
if yes, pls call hkbn support.
玩NAS
但係當1000Mb 同100Mb 個價錢差少少 咁點解唔要1000呢
巴打我都係咁

1000M,但係測試或者下載既時候速度未如理想

我懷疑1000M係指入大廈大家share, 而唔係每個客戶享受獨立1000M
搭單問
巴打們
想問下
近排屋企人轉左用hkbn 1000M+TOTOLINK (A2004NS)
手提電腦用緊SAM SUNG NP500R5L-Y02
但部腦連WIFI
download upload 都係80幾90
係邊到出左問題???
手機試都係80幾90
我網卡個到設定有得簡1.0Gbps 全雙工
求解救

利申:電腦白痴
有冇光纖入屋?
有但唔足速就有問題
冇光纖入屋應該冇1000M
米你老
你部機lan card就一定支援1G既
電腦駁去邊係連線狀態都係顯示100M,好大機會係線問題
巴打同你一樣
樓主未答我
巴打,我全部都唔過100Mbps

都幾隱定係90-95Mbps
但我試唔同線結果都一樣
屌你老母死MK
又米又拉咁唔撚識中文呀?
更正返download 80幾90
upload 係180-200
可以唔可以幫到我呢個電腦白痴
無㗎啦,師博check過話問題
佢有無用佢電腦測試過?
單純憑口話無問題就無問題?

你換router/電腦前,揾第二部電腦試下(support 1Gb
都試過哂嘅話,再打去Hotline約師博,叫定佢帶多部modem同notebook上黎

你住邊區?
唔該晒巴打,深水埗區。
留意番,HKBN測速果陣要望住佢測
HKBN個測速網係可以改網址黎改測完出黎個速度數值
測速網:http://speedtest1.ofca.gov.hk/speedtest.php?lang=trad通訊局的
http://www.myspeedmeter.net老電的
http://www.speedtest.net
http://www.speedmeter.com.hk/htmlspt2018/和仔的
之前續約, 1個月差幾十至一佰(私樓)
我轉左SMT 好平
SMT係好吸引,當時我有諗過轉但唔知穩唔穩定, 屋企有server所以睇睇先
要行到1000M速度要有以下條件:
1. isp provide 1000M既速度
2. router support gigabite speed (ac router) or 直接用個光纖modam做speedtest
3. 至少要cat 5e lan cable
4. 你隻device (desktop, laptop...) 張lan卡support到1000m speed

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞