屋企用Hkbn 1000M寬頻計劃,但speed test得90-95Mbps

234 回覆
1 Like 95 Dislike
做咩負皮我
好撚多人都唔係答緊樓主問題…

想同樓主confirm一樣野

你電腦插去switch (router) or HKBN hub 度時,
你電腦顯示的連線速度分别係幾多?

叧外你wifi AC 駁去router的速度又係幾多?
全部速度都係一樣,90-95Mbps
I mean 電腦顯示的連線速度

係米呢個?
我答完咪順便騎劫1下個post
唔代表我冇答bo
yes, tell me 3 speeds

1. yr LAN port connect to router
2. yr wifi connect to router
3. yr LAN port connect to hkbn hub
都係一樣100M
嘩 最撚威係你喇 收檔啦
電腦顯示嘅連線速度喎
唔係你speedtest個速度

wifi ac點會係100M
巴打們原諒我電腦知識有限,點可以睇到速度?唔係圈住個到?
禁內容
入到去搵番張lan卡既名再禁configue 中文唔記得 因為公司電腦用英文
再禁advanced 中文應該係進階 下面應該會有個方格有一炸野 應該得英文 搵類似speed既字眼 右邊會有野俾你簡 最高顯示既係咩 就係最高支援既速度

呢個?
姐係你張lan卡支援1G
咁就似線有問題
或者router問題
但我都試過係關modem事
唔緊要拉,我試下借其它電腦再試下先,唔該晒你
廢事俾人屌我騎劫個post啦 親一口 加油呀巴打
多謝你巴打
搭單問
我set左個 Speed & Duplex 去 1.0Gbps Full Duplex 但佢仲 show 我得 100Mbps
有乜解救
試過 reboot router, reinstall Realtek driver都唔得

LAN bottleneck左喺5(入牆)
Router: TP Link Archer C9
ISP: hkbn
Lan bottleneck咗係5?
姐係入牆係cat5線?
Hkbn既modem成日會將條線變成100Mbps

但我部NB用wifi上到500Mbps
係部desktop唔知點解自鎖…
reset router會唔會有用?
Cat5線最多100嫁炸
你wifi點同
算啦, 有100mbps 都好撚夠用啦
算啦樓主 打電話call isp幫手啦
yes, tell me all connections speed
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞