屋企用Hkbn 1000M寬頻計劃,但speed test得90-95Mbps

234 回覆
1 Like 95 Dislike
有driver software limited,set返1gb就ok
唔該你,我試試
很lan線有9成就已經正常。WiFi 通常一半速
本來部機好地地
俾你米撚到部機都慢鳩埋
米米米
師傅幫你裝機會speedtest埋架喎
其實真心想知道1000M意義係邊?
我88蚊 pccw100M ps4 電話 電腦全部都好夠用
56k夠用嘅概念
down隻game閒閒地都50gb
你行100M 當你食得哂條線都係10mb/s
行1000M最少兩倍速度
玩cloud, PT
屋企多人
或者放工後無乜時間玩,想快D download
咁你router駁電腦果條呢
100M同56k一樣?
你都識講56k同100M有分別啦
點解覺得100M同1000M無分別咁?自膠
屋企多人就有意思嘅
只係見好多fd自己一個住又唔係成日打機,又冇玩啲咩專業嘢,但又係咁盲目追求「最快」,但點知自己電腦/router都食唔晒,好似畀網絡商嘅意識形態控制咗咁啫
100Mbps係1秒
12.5MB/s
1000Mbps理論最快係125MB/s
當然再打個9折啦最少
但唔會得2倍速咁少
閱讀理解有問題就返去讀書啦
我係問有需要用1000M嘅人意義係邊度,係真心想知道個需求係邊,我有冇話1000M同100M係一樣啊?你自己屈我話一樣之後講56k出嚟,好心唔好自己ff一啲嘢然後回膠post啦
通常D人都係認為俾多D錢就解決到問題

其實我都係一條友住, 都係用100Mb/s,
睇過network utilization唔係高, BT耐D咪算囉, 反正又唔係全部種full speed, HDD又唔係全部 sector 1000Mb/s write, 好多唔同bottleneck

不過玩其他專業嘢就真係要大水喉
你全名叫石丹理?我識你 56k傻閪
連登咁多低質會員,溝通唔到
嗯嗯,所以我覺得睇需求嚟用先係聰明消費者
白畀錢買一啲用唔晒嘅資源好浪費

但實際啲server冇呢個速度呢
steam試過快極都係around 40
google drive都係60左右
多數時間都得20幾
Stream咩驚呀
我下下過百喎 如果你講PUBG同GTA5
不過最爽都係down1炸迷片
用咗兩年最近仲唔小心俾佢昆咗續約 $2xx
我都未試過有任何野可以過百
btw speedtest around 800-900mbps
你1000Mbps好難過百
我用緊4x1000唔同嫁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞