即影即有貼相 / 集中討論post (8)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
200蚊有8張?
雪櫃有廿零盒fp-100c/3000b
但一部機都冇
都唔知買邊部好
影一張少一張,想買部失敗率冇咁高嘅
質素前面提過
一盒係8張
冇錯的
你打算入坑?
但點解會覺得失敗率高?
其實一架正常機加正確操作係冇問題,
可能你擔心老爺機我估。

要搵化巴幫你化解疑難
停咗產先想入,不過再唔入就冇機會
第一次知packfilm呢樣嘢係幾年前喺旺角街頭影黑白相,跟住返屋企好興奮咁搵舊時啲學生相睇下有冇數字喺後面 不過嗰時覺得packfilm好難影就淨係有影polaroid同instax。
依家難得有frd送咗咁多盒,唔想賣出去
我冇玩PACKFILM機
不過 我覺得其實唔難
我諗

一部簡單功能而又信得過嘅風琴
應該會適合你

咁我知道用PACKFILM嘅相機唔只風琴嘅

不妨SEARCH來睇下先
來源可以睇下肥花 醫悲
參考下先

化巴返來會回的 (好似係)
等佢上水
撕拉片一般質素其實好穩定,無論機還是相紙本身,唯一問題係非silk版好易食塵

我入門ebay買左部400系列既Polaroid 430,印象中送埋上門都唔500蚊,自動快門,揀好100/3000光圈,對準焦就影到,唯一問題係無腳架孔

呢張係第一盒試機影,呢張天色新既instax同po真係好難做到,fuji真係…

呵欠巴
介紹幾部我都順便學下可以
都唔係話太熟,係果排訂錯部430先開始研究,買左本書有簡單講下咁多代polaroid機

其中一部經典應該係63年既polaroid 100 automatic,唔係rollfilm果部。po 100好似係第一部打橫、全電子機,當年推出就帶領住成個即影即有市場。 三組式鏡,f8.8/114mm,快門10s-1/1200

之後幾款101、102、103等等,都係少改動,比如分左75/3000相紙控制,減左腳架孔,換下鏡頭料

然後有好多人改裝既polaroid 110a/b,尤其110b好搶手,全機械全手動,Rodenstock f4.7/127mm ,快門好似1s-1/300

有部polaroid 195,我一直想都買,又係全手動,配大光圈,f3.8/114mm,不過價錢
比較高,一直落唔到手

然後後面果啲就無咩印象,200、300、400系列一堆機好似都係小改動慢慢加上去,留意返有啲機可能用rollfilm,停左產幾十年,要改機先玩到,都係之前貪佢個名得意bid左部polaroid j66先知,金屬佔好大部份,重到仆街,不過用嚟儲既都無咩問題
其實好多個型都好靚

2000年重新出過一部不過好貴
我勁鍾意
睇左當買左
有無咩ig多高汁寶記作品睇下 就咁suggest個啲麻麻地
介紹返一本都算係寶麗來天書

ポラロイドの時間
藤田一咲

手板咁大本 本書唔貴
分分鐘運費仲貴過本書
不過都應該係一百蚊之內
其實google都會搵到有
玩創意多
同埋會發覺歐洲佬好鍾意用即影即有來影bam相

首先…………
拿,唔怕嘅。

首先,你有女,跟著就…………
我已經忘記係闊富賤定係闊老母

呢D邊其實係咪搣左白色個D就變成咁?
應該用緊舊相紙比如T55、T665,撕開條邊已經係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞