即影即有貼相 / 集中討論post (8)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
我覺得鏡頭前加個塊好過菲林上加?
如果突然室內想用閃燈就拆唔翻出來
加鏡頭前 VIEWFINDER會變暗
用係貼上去 未必個個願意
而且貴好多 (重點)

所以加鏡頭前果款香港外國都唔流行
我部sx70整完影一般sx70唔落燈要-2ev,600 -3ev
一般 係咩光綫?
燈泡、日光、強光都差唔多
日光、強光-2格EV合理
燈泡光測光食得應 有機會-2格
係啊
會短住外地一段短時間
又唔方邊出city搵相紙
歐盟,英,美官方網囉~應該是最平

即刻買過 
去邊到旅行?
其實mini back可以磨到入正方
咁多位ching 有問題關於小妹部sx-70
早排係個二手網買到部sx70 check機果時都冇問題 出街影到第二張就出事 張相嘔唔到出黎個摩打係咁轉 之後炆左張相出黎啦 重係咁 要攞左成盒相出黎先得 放返入去 個摩打又係咁嘈 有冇得救 部機重唔可以完全盒埋 lock實(好似未打開咁)
咁多位大哥有咩建議 救救小妹部機
如果係摩打不停行,係零件老化損壞,之前有出過圖好似係post 6/7咁上下。簡單講:

相機尾部有個on9連動設計,似漏斗型,兩三粒米咁上下大,果粒野日年代久遠頂唔順爛左。

建議:拆開塊皮鬆4口鏍絲拉開個底,掉走爛零件,將條彈弓勾住摩打,並用AA膠痴好佢。用吉菲林行佢就會如常運行。

(希望“小妹“你係普通經典啡皮唔是其他品種,特別係啡色泥膠咁果款就要花更多時間拆,而且果種不可修復,會爛)

或者識個識整又有玩嘅朋友幫手。

或者俾千鬆蚊人賺,等大半個月。
警告:絕對唔可以強行夾到佢變成夾得埋,否則唔洗整!
或者改做陳列品
我搵返POST 7果段俾你睇睇

再講一次:絕對唔可以強行夾返扁部相機,咁做會破壞機尾連帶"較"位!
火火火火火火
但色水正到暈
唔熱啦都係?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞