【LIHKG】【Indie】此時此刻,你在播放哪張專輯XXII

1001 回覆
11 Like 2 Dislike
呢啲官僚做埋啲野永遠用屎忽諗多鳩餘無撚聊

係咪仲有分5 5* 同5** ?
5**咪你地嘅A
5*咪b
咁囉
5 好似好撚勁咁 原來先係得C
https://deafheavens.bandcamp.com/album/new-bermuda

唔覺得/唔記得自己之前有認真聽過呢隻碟
所以咪唔使俾人標籤
因為人地唔明你system
所以啲grading都唔知做乜鳩
搵嘢嚟轉

當年中學由band 1-5變1-3都係類似原因
有家長批評最低級嘅band 5會令個學生以為自己好差
轉做band 1-3
就算最低級嘅Band 3聽落都冇咁差
好啦
聽到第二首Luna
即刻記得自己聽過了

佢地喺跨類型呢方面真係做得幾好
但好似有啲metal友好撚唔like 話鳩人地hipster?
其實我鍾意呢隻碟多過sunbather

Metal撚係一樣好難明嘅生物
乜撚都屌
搞到我咁多年嚟都唔知應該用咩標準去判斷一隻metal碟好唔好聽
我當alternative rock聽算
我好似淨係記得 come back
Brought to the water
Baby blue
我會將依類定為post 系音樂

依隻太大路
冇Sunbather 果重獨有
不能所複製出黎既「節奏感」
https://www.altpress.com/features/entry/debunking_the_hipster_metal_myth

睇完呢篇野你應該會明
嗰啲Metalhead根本係九唔搭八
人地係唔聽得佢地啲metal
所以唔撚需要理

但係New bermuda技術上係比sunbather「傳統」好多
即係似返一張metal碟
未講完
所以我係鍾意sunbather多啲
係獨一無二既shoegaze溝黑金
聽 Cigarette After Sex不如聽 Cigarette In Your Bed

Shoegaze
5**/ 5* = A
5 = B
4 = C
佢似係純粹想喺A度再分細啲 俾大學方便收生
https://youtu.be/UHJ2b7YUlQs

呢條片嘅George簡直係男神樣
我睇過Live
記得睇果一次比個主音嚇親
穿透力極強
可能係後面班音響高手set出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞