【LIHKG】【Indie】此時此刻,你在播放哪張專輯XXII

1001 回覆
11 Like 2 Dislike
我講緊逢親係一路以黎喎
之前貼mv貼dance cam嗰d唔關音樂事?
我知, uni同旅途上見過好多天然韓妹

聽多幾次可能會入耳既

利申:第一次聽都聽唔曬
kpop撚聽歌用眼聽

講得無撚有錯呀

仲有Thom Yorke(Lotus Flower) lag機舞啦、Arcade Fire Regine 9fing絲帶、
Michael Gira (Swans)自摑、 National 主音Matt Berninger發台瘟、

Drake Hotline Bling、Beyounce / Rihanna全部...

已故指揮家Carlos Kleiber 都係著名既姿勢指揮雙絕,大把人入場就係為左睇佢。一個人有冇personal charm絕對好影響表演效果,同埋觀眾觀感。

韓國第一性感歌手(或者淫娃) 泫雅 根本講到明自己既音樂係peforming music。

Kpop由頭到尾都係一個package,歌全部只係要個vibe,賣swag、Cute、Girl Crush... 直接講就係(不限於但包括)sex appeal;咁一個女團團員樣唔樣衰,或者for某巴打一個男團員柒唔柒,你話有冇關係?

然則,又只有pop music / pop culture 係賣緊package?數下indie野,Vampire Weekend、Warpaint、Mac DeMarco、Grime.... 唉我都廢事數。

當然,你大可以話呢d音樂單位拎走呢d外在野音樂本身亦有可取之處,但我亦可以用同一句argument套落kpop或任何pop music genre上面。

好啦,請prove kpop係垃圾啦。
到你地啦

天然韓妹....
個人對kpop一向冇乜興趣
因為啲so called靚仔/女(天唔天然都好)對我嚟講一啲都唔靚
包裝勁/marketing好就真嘅
[member]整過就應該都靚㗎喇[member]
Bob dylan 8月黎香港,機會難得,好可能最後一次睇到佢了
呢次應該好難買
幾錢 得我一個都會去
我$480單丁算了
冇諗過同人睇
幾時有得買
呢個真
我想睇靚仔我去j The Strokes唔好
我想睇靚女我去j Alvvays唔好 重點係啱聽

至於kpop被負評唔關我事 不予置評
個人對kpop一向冇乜興趣
因為啲so called靚仔/女(天唔天然都好)對我嚟講一啲都唔靚
包裝勁/marketing好就真嘅
呢個真
我想睇靚仔我去j The Strokes唔好
我想睇靚女我去j Alvvays唔好 重點係啱聽

至於kpop被負評唔關我事 不予置評

咁我希望你之前冇份負皮啦
因為有份負皮又話唔關自己事好樣衰嫁

呢個post應該起碼都三四隻反韓狗而家去晒邊
上邊認真post左冇人回
求其搵人比我撚下 不服來辨

我實認真傾嫁 有理據就可以拎出黎
唔洗take it personall嫁
係咪年紀大, 聽Jon Hopkins新碟好嘈好唔舒服
就算我反韓 但我根本唔知而家D人個樣
我係直頭零興趣
電視見到靚咪望下
不過真係冇個靚
我應該係聽所謂indie 同實驗嘢嗰班之中 聽得比較多kpop之一份子
利申 買過少女時代BD 唔係未開始聽indie 之前買落的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞