【LIHKG】【Indie】此時此刻,你在播放哪張專輯XXII

1001 回覆
11 Like 2 Dislike
係囉. 有啲band就係咁, 唔會為變而變.
Arctic Monkeys聽咗半隻已經頂唔順停咗.
【LIHKG】【INDIE】此時此刻,你在播放哪張專輯XXIII
https://lihkg.com/thread/664549/page/1?ref=web
Beach house隻隻碟都係咁上下架啦

表面上係,不過由第一隻碟簡簡單單到現在都變咗唔少,一隻比一隻啲編曲complex
好多結他、琴聲、drum beat已經係招牌既sound咁
佢哋只要keep住咁,基本上我都會覺得好聽永遠聽唔厭

順帶一提,今次啲歌結構上、歌詞、音樂編排係玩同個7字有關
例如
Dark Spring歌詞分咗七個小段
L'Inconnue既verse又係七句一組
最後一首Last Ride係七分鐘
潮流興restart
7同1個字體好似 所以係代表住重來既意思
仲有發行時間同歌曲總數係77之類既花邊野
唔.... 愈睇愈覺得似光明會果類野會玩開既濕鳩野

聽左 我覺得其實幾好 尤其我近年好twin peaks 夠dark就好
著住背心仔
你又知嘅
我係你同事
TLSP 2.0
近期大部分band轉完型都係負面評價多 eg slowdive
所以我覺得隻7 唔差
Slowdive新碟評價好似唔差 Beach House都無咩轉型
利申 MBV fans 以上兩隊唔太熟

其實MBV 同 Slowdive fans有無好似Oasis vs Blur 之類 成日互屌 認自己先係世界第一

Slowdive第二隻碟當年俾人彈到體無完膚
Fans都好低調

聽老豆講
Souvlaki?
TLSP 2.0
近期大部分band轉完型都係負面評價多 eg slowdive
所以我覺得隻7 唔差
Slowdive新碟評價好似唔差 Beach House都無咩轉型
利申 MBV fans 以上兩隊唔太熟

其實MBV 同 Slowdive fans有無好似Oasis vs Blur 之類 成日互屌 認自己先係世界第一[img]assets/faces/lihkg/dog1.gif[/img] [img]assets/faces/lihkg/dog1.gif[/img] [img]assets/faces/lihkg/dog2.gif[/img] [img]assets/faces/lihkg/dog2.gif[/img]

Slowdive第二隻碟當年俾人彈到體無完膚
Fans都好低調

聽老豆講
Souvlaki?

正路應該係Pygmalion先比人彈
why not both
反而覺得今隻變化多左

除左首girl of the year 比較明顯以前既tone
The Hitchhiker
Insatiable Curiosity

#korea #post rock #drone #dark ambient #modern classics #doom #experimental
The Hitchhiker
Insatiable Curiousity

#korea #post rock #drone #dark ambient #modern classics #doom #experimental

串錯字
https://open.spotify.com/album/6lZTvwgh58yslfHa5n5UDJ?si=At1H0m5bQpSEG0v20Rhizw
何為為變而變呢

radiohead由ok computer 到kid a又算唔算呢?
【LIHKG】【INDIE】此時此刻,你在播放哪張專輯XXIII

https://lihkg.com/t/664549/1?ref=android

LIHKG @ Android
Radiohead都唔算為變而變 當年Yorke囝好似係聽過Warp Records之類嘅IDM嘢 開咗耳界 咁成個人個取向唔同咗 玩出來嘅音樂有所改變都唔奇 好自然而然嘅事 唔算為變而變 其實就算跟潮流為變而變我都覺得無咩所謂 David Bowie咩都玩都無俾人屌佢啦 Stanly Kubrick套套嘢都唔同類型都俾人叫大師 跟本你啲嘢得 就算你玩K Pop都無問題
有記錯的話請屌
Pish
Pish
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞