網絡小說集中討論區<6> 1001又唔開post

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
帝霸?
原來連登有講大陸小說既post

追完post發覺冇乜人講青春校園類既
想搵類似以下幾本既書 求推介
重生之大涅槃
文理雙修(好多年前 文筆一般 但係個故事好吸引丁我...)
重燃(作者仲寫緊)

其實上面幾本都係同一個作者寫 想搵下有冇其他類似書
人物的話個人都比較喜歡將夜。
但雪中寫溫華、劍九黃之類其實幾有味道。
雪中前期都還可,中後期就不了
青春就隱殺、極品天王
其他類似都市就睇我上面po個都市list
新人其實睇下唐三辰東之類都幾好
佢去到後面係好走火入魔 我都冇本睇得完
呢兩本都睇過了

但係俾我唔到個種感覺

文理雙修入面 李三思有超能力之後 冇即刻見人即踩 大殺四方個d情節 而係慢慢咁去自己成長 靠佢個種"蠢"去追蘇妖精

大涅槃 唐小嫵同林珞然個種春青既感覺好真實
其他小說真係搵唔到

大部份都市都有屠美滅日情節 見到呢d追書意慾真係大減
本本去到後面懶係煽情熱血 頂唔順
係得求魔好D同個ending
一直覺得超級驚悚直播係我睇過咁多本書入面最好睇嘅書。情節緊湊唔會拖,前期埋坑中期就填坑,有首尾呼應,多原創情節,無明顯大bug,一切一切都好好。
我一直期待佢完本果刻,以為自己見證神作誕生,我以為以作者中期填坑嘅能力,佢會補哂啲坑先收結 點撚知竟然呢個位完。。。
雙面佛無講、鐵凝香唔提、秀場就解到奇奇怪怪,輪回咁撚多次嘅時間距離只係第一任同第十任
老實講有啲當bug位解唔到我都算,但最撚仆街係解都唔解直接完
心中神作:
無限恐怖
死亡開端
網遊之修羅傳說
鬥破蒼穹
將夜
黑暗血時代
王牌進化
升龍道

而家書荒緊 求各位巴打推薦心中神作
(最好係幾五年出嘅,因為舊嗰啲經典嗰啲大多數睇過)
風姿物語
連登巴打果然強大
本野睇上去唔錯
最近開左第一本耳根嘅書求魔黎睇, 睇到百幾話左右, 硬係覺得作者啲文筆有啲累贅, 甚至去到唔多通順嘅地埗
第一本就求魔
頂唔順就早啲棄啦,求魔之後啲劇情幾鳩下
最易入口應該係一念永恆 之後仙逆 其他既唔彩都得
仙逆,一念永恆都係睇到一半就棄左,唔知點解覺得愈睇愈攰
可能個人唔太鍾意呢個作者個風格

新手唔推薦睇求魔 依套睇完會好抑壓
仙逆係升級修仙類少數無爛尾既作品 值得一睇
一念搞笑修仙 前面還不錯 中段開始套路 後面走火入魔
個人排名 仙逆》求魔》》其他
本天道圖書館睇唔落去
一開始係幾爽 但情節不斷重複
不斷裝逼打臉
無限流
殺神永生
我是殺毒軟件
漏咗仲有我哋嘅 驚慄樂園
近五年一定係
異常生物見聞錄
修真四萬年
修真聊天群
大王饒命
文化入侵異世界
放開那個女巫
中期一路填坑一路開坑
辰東 上身
不過整體嚟講都算唔錯嘅
宜家恐怖小說得返
青葉靈異事務所一本追了
神農再世
絕世白起
風姿出名配角受歡迎過主角
心中神作:
無限恐怖
死亡開端
網遊之修羅傳說
鬥破蒼穹

將夜
黑暗血時代
王牌進化
升龍道

認真?
風姿咁經典都可以未睇過
我覺得近5年先入坑真係可能冇睇過
而且都唔啱而家啲潮流
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞