《自殺後先知, 原來人生真係有得洗首抽》 二

983 回覆
278 Like 6 Dislike
個故終於開到二啦~

帶個頭盔先, 此故事名字其實係呃你入黎嘅噱頭,所以本故事絕不會鼓勵你自殺的。

但如果你睇完,或者未睇之前都有呢個尋死諗法。

請致電
香港撒瑪利亞防止自殺會
2389 2222

(唔好放棄生命呀!

感激各位巴打支持,推到個故上第二個post。

呢個故事係個奇幻故事,係我計劃左好耐好耐,想寫好耐嘅故事。

可能中途會寫到好中二,好白癡,但目前黎講,我都幾enjoy寫呢個故事嘅。

再次多謝各位支持,

寫完呢個油塘篇後,我有個驚喜俾大家。

請大家繼續支持我吧。
留名
追到過黎
記得正評埋啊
這個世界,總有幾類生物,會讓人情不自禁害怕,你仲會將某些生物列為自己的剋星,

比如蜘蛛,比如蛇,又或者是其他古靈精怪的昆蟲。

由細到大我們都被教育成,見到這類生物都應該繞道而行,避之則吉。

這是因為除了它們駭人的外表外,更重要的是,

它們很危險。

毒如蛇蠍,

這句話並不是亂說的。

蛇有毒蛇,蛛有毒蛛,而全世界的蠍子,都是毒蠍。

沒有一種蠍子是沒有毒的,所以馬來西亞雨林蠍自然亦有。
加油樓主
雖然如此,但雨林蠍的毒性在蠍子家族中,算是最弱的一類。

其毒腺內含有的麻痺毒,對一個正常人類而言不算什麼,就算不幸被螯中,頂多都只不過係紅腫少少罷了。

只不過,這只限於一個“正常人類”的體型。

我們是靈人,就算是微不足道的劑量,少少的雨林蠍毒已足夠讓我們麻痺一日。

所以那個時候,我故意只選了蠍子尾巴作為我嘅回報。想有日可能會拎黎對付其他獵食動物。

只是想不到,最後用來對付的,會是自己同類的靈人。

「武哥。。。你輸了。」
阿培走來扶起我,對住地下的武哥訴說現實。

「哈哈,哈哈哈,真係麻痹左!估唔到你哋兩個死咗一個月都無,竟然可以做到咁,哈哈哈哈。。」
他無法控制身體,只餘下頭部還可以活動,大笑。
樓主加油
「噓。。。」
阿培拿出膠帶,不耐煩地封住了佢把口

「武哥,我哋之所以贏到你,都係因為我哋有計劃,呢個計劃係我用邏輯靈藥計劃出來的,有好多細微,影響勝負的東西,我都統統計算在內,包括咗你睇小我哋嘅心態。」

「嗚嗚。。。嗚!」
武哥張大了不爽的眼神,不斷呻吟。

「武哥,你好強,其實由一開始,你一早就可以了解我哋兩個。但你無,因為你打從心底小看了我哋兩個。呵呵。。。」
這大概是我第一次見到阿培的冷笑。

寒得讓武哥眼中,透出些少恐懼。
新讀者LM正皮
新po先黎上水
落唔落到手呀
「所以我讓阿俊先引條毒蛇過來,分割開你哋兩個,如果你唔係睇少我哋兩個的話,嗰一刻你應該去幫文叔先啱。 但係你無,你打從心底認為,對付我哋兩個,你一人足矣。」

阿培已開啟邏輯狀態,得意地滔滔不絕
「講到最後,真係要多謝你啊。多謝你真係一個人跟咗過黎,咁我哋兩個就可以專心對付你一個。只不過靈藥嘅能力真係超乎想象呢。如你所見,我哋對付你嘅底牌只有阿俊嘅兵蟻群同小角。 如果你嘅能力可以輕易屠殺到呢啲螞蟻的話,咁就有些不妙了。但又真係幾好彩,你夠蠢。 主動暴露能力不但之,仲俾我哋拖時間,讓你嘅注意力不斷集中係兵蟻群,而唔會留意一早就在你身後的小角。」

呢個就係阿培用邏輯計劃出的計劃上半部分。

先分開二人,再分而破之。

想不到真的如阿培所想,成功了。

「係咁嘅話,你嘅大意已成定局。阿俊。。。跟住。。。」
她的眼光恢復正常,猶豫問向我。。。

接下來,應該是。。。殺了吧?
「我。。。嗚!嗚嗚!」
我忍不住撕開武哥膠布,問
「點解。。。你哋要做哋咁壞嘅嘢?」

說真的,我真不信人可以壞到咁嘅地步。

「蛤?」他先是一愣,隨即繼續大笑

「哈哈哈哈哈哈,哈哈哈哈。。。。。。」

「有咩咁好笑。」

「我係笑我自己,竟然俾兩個咁天真嘅細路打敗啊! 哈哈哈哈。。。。。。係了,我殺咗你哋朋友,好似叫梅姨同國叔? 」

「無錯。。。」我答。

「咁跟住,你係唔係要報仇,殺返我?」

佢明知故問,但

「點嘛? 俾啲反應啊, 落唔到手啊?」
武哥一語中的。

對啊。。。我地兩個

真係未試過殺人。

明明佢人在地上,處於劣勢,但我總覺得武哥的話,在壓著我。
「所以話,呢個先係最好笑嘅地方。哈哈哈哈。。。」
他突然笑了起來,而且笑得得很癲狂。

「細路,係我臨死前,教多你哋一樣嘢吧。無論今日係你死或者我亡,呢個世界始終都係個你搶我奪嘅世界。你哋知嫁啦,武哥我死前係一個豬肉佬,我每日屠殺嘅豬隻,臨死前都會發出一聲好淒涼嘅叫聲。 呢啲叫聲,我每日至少都會聽到五次,而呢啲聲,幾乎充斥了我整個後半人生。」
不知怎的,武哥居然開始說自己的事。

阿培拉了拉我衣袖,示意動作要快。

但我卻有些想聽落去。

畢竟,頭先的戰鬥,我並不覺得自己是全勝。

「然後到我死咗,跟住文叔佢再次出去屠殺其他生物,我先發現呢啲聲原來係所有生物都發得出嘅聲音。到有一日,我終於發覺,原來嗰種聲音,係一種悲鳴, 嗰聲悲鳴入面嘅無奈,嗰種不甘,嗰股被人肆意魚肉的感覺, 其實亦都係我哋死前嘅寫照。細路,你哋兩個係自殺的吧?」

我倆沒有回話,但我點頭示意。
再聽落去實比人斬死
「我估,你地死嘅原因無非都係啲不如意,或者啲無奈嘢觸發的吧? 其實武哥我都應該學你地咁,趁早自殺呢。因為我同你地一樣,明明自己係個屠夫,但竟然要死咗先察覺到,原來自己都係一個被人屠殺緊嘅動物。」

「唉。。。。。。」武哥望天一歎。

這聲歎氣,真的有種歷經滄桑的味道。

「到底死前,有多少人知道,人要生存就必須掠奪其他生命? 死後,又有多少人會醒悟,世界總會讓你重新變回弱者,讓你再次淪為被人屠宰的那個?」

「仲以為,下世可以變成掠奪人的強者,不會再做回那個被人魚肉的弱者呢。果然,我還是做不到啊。。。」

我。。。

聽唔明白。

可能每個唔係自殺死嘅人,都會說出一些饒有味道的話吧。

只是,我很清楚,我地唔可以放過佢。

「無記錯的話,你叫阿俊,而你係阿培吧?雖然我唔憎你哋,但我都唔會認殺咗你地朋友係我做錯。哈哈哈,呢個時候求饒好似好啲呢,可惜我個性格做不到啊。。。落手吧。」

咦?
意外地,武哥竟然主動求死。

「乜嘢唔係你錯,你放棄你自己嘅人性,無膽同出面嘅巨大動物對抗,仲對自己同類人出手! 你仲話你無問題?」
阿培頓時激動起來。

是想起了國叔吧。
「有什麼錯呢。。。比起出面嗰啲生命,你地班新人條命先係最低等嘅命,我點解要捨易取難?」
這下反問,倒讓我倆徹底無聲。

「我地咁嘅做法,其實係最有效率的轉世做法,只要將同類不再當成人」

「夠啦!阿俊!」
阿培怒喝,聽不下去了。

畢竟價值觀唔同。。。
我實在想象唔到自己好似佢地咁,咁殘忍。

「哈哈。。。睇黎係時候了。 係咁就落手吧。乾脆些。我同文哥一早對呢啲事做好咗覺悟。 」

我亦不客氣了,

拎起武哥跌落的斧頭,我漫步到他身邊。

「來吧,我準備好了。」
見佢居然如此灑脫,我不禁好奇。

點解佢會咁坦率面對自己嘅死亡?

「點解。。。頭先同我地打,你要放水放咁多?」

說真的,這次的戰鬥,有好多時候武哥都可以重創我。
我畢竟係個新手,我自己都知道自己露出了不知多少個破綻。

但佢無趁虛而入,反而係想徹底壓倒我嘅全部實力。

擅長戰鬥的他,無理由會選咁蠢嘅做法。
「無乜話點解,可能。。。因為我唔憎你地吧。。。」
武哥苦澀一笑

「又可能係,我都開始覺得自己錯了吧。到底是我錯,還是世界的錯呢。。。唉,落手吧。唔好再問,再問,你就落唔到手了。」

我緩緩舉起把斧,對住佢無得反抗的頸部。

心中掙扎萬分。

「來吧。。。我都累了。」
武哥催促

我握著斧,顫抖著。

但。。。

「唔啊啊啊啊!」

一番掙扎後,我還是下不了手。

我從沒想象過自己是個會奪走別人生命的人。

「唔得。。。 雖然佢殺咗我啲螞蟻夥伴,雖然佢殺左國叔梅姨,但我就係落唔到手!」

我將手中斧頭摔在一旁。

我急到淚都飆埋,但我真係做不到。

要逼自己殺人什麼的。。。

太難了。
「係咁嘅話,我地搵個地方綁住佢,等其他肉食動物來處置佢吧。」
阿培亦沒有多說什麼,給了另一個意見。

「喂!你地兩個無膽鬼!講好咗唔係咁嫁喎!咁樣死我咪仲痛苦!我殺個阿姨同國叔嗰陣,都係速殺速決嫁!」
武哥怒道

「。。。。。。」
我倆默不作聲。

其實這時候可以不理他的廢話的,但偏偏我也覺得,這不是最好的做法。

「但係。。。我落唔到手。」

武哥暴怒:
「唔會,你唔會落唔到手! 由我地誕生係個世界時,我地就係個不斷掠奪其他生命嘅掠食者!你同文哥共渡了一個月,你無理由唔知嫁,我地條命,同係嗰邊嗰隻螞蟻一樣,都係無分別嫁!落手啦! 你個自殺死嘅廢柴! 唔好臨到最後先黎扮虛偽啦!」

「我。。。!」
我被激得又怒又卻步,但還是忍不住一拳打在他面上。

碰!

「噗哈。。。 哈哈哈,我都話,你地一定落得到手。。。哈哈哈哈」
武哥嘴角流血,狂笑說

「我,我地先唔係你講嘅嗰種人,我地唔會殺人,更加唔會掠奪啲咩生命之類,我地」

「係咁話,你地又點解殺咗你自己?」
他定眼,認真望住了我倆。

我也被這問題弄得一愣了。
對呀。。。我真虛偽。

我一早就殺過人了。

我一早,就殺過我自己了。

而且為了自己,我已經殺了不知多少個生命。

「我。。。我認真問多你一次!」我含淚扯起佢衣領,怒問

「如果我放過你,你係唔係會返黎報仇?」

「一定會。」武哥答得乾脆「所以要殺,就宜家殺!」

「好!阿培,我地走!」
我拖著帶淚的阿培,喚回小角,向文叔方向擰頭走去。

巨兵蟻。。。

聽住。。。
瞄準地上嘅嗰個人條頸,咬。。。

咬。。。咬。。。咬。。。!

咬斷佢!

咔嚓

身後傳來一下斷裂的,無情的響聲。

我和阿培都知發生了咩事。

不過武哥啊。。。

你無發出嗰種悲鳴呢。。。

「接下來。。。到你了,文叔。」

我倆重回最初被文叔武哥追上的地方。

文叔一身西裝已染上了豔血。

他左手持鞭,右手握刀。

恍如一個冷酷的死神,威風凜凜地站著不動。

而他身後,趴了條龐然巨物。

那是我之前引來的金環蛇。

真的。。。被解決了嗎?

嘛。。。還是不要覺得驚訝好了。

因為這還在阿培的計劃之中。

但之後的,就是計劃之外了。

「文叔。。。」

「阿俊,阿培。。。」

一個月前,還是同吃一鍋飯的人,

如今,

對立了。
頂唔順了,明天吧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞