英國留學討論post 1月號

356 回覆
6 Like 3 Dislike
簡介:
本身喺高登已經有個post亦都開咗三個whatsapp group,既然有個新壇,咁細佬就順手帶埋個傳統過嚟,希望為各位喺英國留學嘅朋友開個位吹吓水、相認等等...同時希望提供少少英國留學嘅資訊。咁呢個post 我會暫時開住先,如果遲啲原有admin 有興趣做返就會交埋俾佢。

資訊區:
俗稱[大台] UK Uni secret:
https://www.facebook.com/ukunisecrets/

另一個從高登發展出嚟嘅英國留學專頁
UK HK STUDENT NETWORK
有興趣識新朋友,可以入佢嘅tg group
https://www.facebook.com/hkukstudentnet/

英國本土學生討論區
https://www.thestudentroom.co.uk

大學排名:
The Complete University Guide
http://www.thecompleteuniversityguide.co.uk

QS
http://www.topuniversities.com/qs-world-university-rankings

購物:
基乎所以生活所需二手用品都可以喺呢度搵到
租屋都得
Gumtree
guntree.com

二手車 Autotrader
autotrader.co.uk

Hot uk deals:
hotukdeals.com

租屋:
Zoopla:
zoopla.co.uk

Rightmove:
rightmove.co.uk

其他:

同人夾屋住 通常rent+bills喺咩range 入面?
第一次出城 有咩要注意?

個人意見-- rent 大約400至500 一個月(視乎地區、大細、幾多個人夾) ,bills 大約 50 一個月(都係視乎地區、你啲house mate) ,呢個數字只係約數,一切以你最後合約作準,本人不負任何法律責任。
第一次去英國帶少啲嘢去,啱啱好23kg就夠,基本上英國乜都有得賣。

最後
如有錯漏,請留言指正。會喺2月號post 改正,謝謝。
有無Plymouth 巴打
愛丁堡撚推
Happy New Year
倫敦JJ留名

好似冇
愛丁堡撚推

Happy New Year
倫敦JJ留名

Happy new year
Exchange 半年到 sim卡買3 all you can eat plan 好冇? 定有冇其他推介

Ok ar 之前有promotion £10 30gb
Exchange 半年到 sim卡買3 all you can eat plan 好冇? 定有冇其他推介

近排有無咩優惠?
月尾去冰島,手頭上張PAYG已經sms黎話用左超過一個月FAYH

近排有無咩優惠?
月尾去冰島,手頭上張PAYG已經sms黎話用左超過一個月FAYH

買多張10£ 1gb個啲

Lebara 呢

Leb係以前啲人冇Skype 打返香港用
我未用過唔知好唔好
想問下要申請broadband 邊間最好 同埋佢地係咪會上門幫你裝埋? thanks
想問下要申請broadband 邊間最好 同埋佢地係咪會上門幫你裝埋? thanks

都係睇地區 同一個城市都可以差好遠
你可以去返個官網睇吓個區provide what service 再決定
我個人覺得virgin 幾好,但bham virgin 好似成日斷
EE broadband唔使考慮

你登記咗之後
Service provider 會寄舊嘢俾你
然後你裝完,call上台
佢會叫你confirm 身份,講個認證碼
最後就會幫你connect
等一個鐘左右就可以上網

你可以去返個官網睇吓個區provide what service 再決定
我個人覺得virgin 幾好,但bham virgin 好似成日斷

你登記咗之後
等一個鐘左右就可以上網

要自己裝
咁如果我想裝果間房無lan線頭點算
完全唔識

你登記咗之後
等一個鐘左右就可以上網

要自己裝
完全唔識

想再問多少少
咁即係我要自己先買一個modem?
上網只可以用wifi?

你登記咗之後
等一個鐘左右就可以上網

要自己裝
完全唔識

英國有啲地方唔係用香港個種水晶頭
有一種係針咁樣

你登記咗之後
等一個鐘左右就可以上網

要自己裝
完全唔識

英國有啲地方唔係用香港個種水晶頭
有一種係針咁樣

針果隻應該係光纖,水晶頭係普通電話線上網

通常佢俾果舊modem都有埋wifi
舊野裝在總制到(通常客廳)
之前用過virgin放在地下果層,樓上兩層都收得好好

整體黎講virgin,sky同埋BT都係比較好
價錢學生黎講最抵應該係virgin>sky>bt
留意番sky同bt應該係同一個network
因為而家我用緊sky,但係裝果時係BT上門裝

近排有無咩優惠?

1GB應該唔多夠用,諗住用黎8日環島自駕遊用
係想睇下近排有無優惠抵過£25/12GB

近排有無咩優惠?

1GB應該唔多夠用,諗住用黎8日環島自駕遊用
係想睇下近排有無優惠抵過£25£20/12GB
oxford hertford college
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞