【7 月新番】OVERLORD III【集中討論 6】

987 回覆
24 Like 4 Dislike
龍本身有等級上限 作者講明
但係你解釋係36同47?階位魔法?
我從來無講過無限 我都係大膽假設50-80
何以証明你講既野 就係絕對/正確?何以直接否決人地所講既野?
既然你咁了解 請你解答 我好樂意了解你對作品有幾多深入既了解 黎打擊我既無知
咁你當然可以大膽假設龍純粹種族等級有50~80等。
但上限就只係100(設定上限,轉生後安茲也沒升等所以暫時是確實的設定)
我無否定你

不過你話霜龍王係年輕,但唔好唔記得霜龍王已經係個堆霜龍入面最勁個隻,
咁佢底下個班龍等級就更加低,點會龍既平均值係40以上呢朋友?

另外我推測唔會咁高係因為根本暫時無任何人係種族等級咁高,目前書中出過最高已經係霜龍王
大墳墓班人種族等級都係平均幾十,守護者種族等級最高都只係佔45等。
咁用來推理龍既種族等級上限唔會高過總等級既一半我覺得好合理。
龍可能唔限100lv
隻Game個上限就係100等。
你要講唔限既唔該比證據。

而且如果唔限當年打八欲王唔使車輪戰先打得死啦。
我用手機chrome睇到
係玩家上限100lv
我玩果d olg都有d怪係120lv
可能更高亦可以更低
正如貢多lv上限係11lv
大墳墓班NPC上限都係100
你玩個堆OLG還你玩個堆。依家Overlord就係100。
就算上限唔同都唔可能高個玩家個等級。

你要記著當年六大神同八欲王黎到係無人夠佢地打嫁。
npc同玩家上限係100lv
從來無講過怪都會係限100lv
最少世界boss唔會係限100lv
dnd設定入面都已經好多boss超過100lv(33lv)既存在
隻Game個上限就係100等。
你要講唔限既唔該比證據。

而且如果唔限當年打八欲王唔使車輪戰先打得死啦。
係玩家上限100lv
我玩果d olg都有d怪係120lv
可能更高亦可以更低
正如貢多lv上限係11lv
大墳墓班NPC上限都係100
你玩個堆OLG還你玩個堆。依家Overlord就係100。
就算上限唔同都唔可能高個玩家個等級。

你要記著當年六大神同八欲王黎到係無人夠佢地打嫁。
npc同玩家上限係100lv
從來無講過怪都會係限100lv
最少世界boss唔會係限100lv
dnd設定入面都已經好多boss超過100lv(3329lv)既存在
DND設計從來無等級上限呢樣野。
只係講「最勁」個班英雄都係大約20lv左右。
只係唔同版本既Game和Rule可以設定玩家最多去到幾多級
仲有夏提雅堆人都幾乎已經係Boss級。
佢一個人守三層嫁。馬雷堆人又係,
唔通你以為正正常常二條100lv可以擋一大堆滿級玩家咩

同等級唔代表同強度好無
營運咪設定左個上限畀npc同玩家
但無講過怪物甚至boss會有依種上限
如果用霜龍黎做比較 霜龍比較特殊既龍 可能係龍族裏面最垃圾個班 因為睇返小說 安茲話正常龍都有8階魔法 但係佢地連8階都未聽過有龍用到 只能說霜龍一族係渣個班(因為小說得白金龍出現過只能用黎做比較 )一般黎講每升一階魔法要7lv(大眾所認同及70lv=10階魔法) 8階魔法既話就係56lv 但係霜龍之子都話未聽過可想 班霜龍可能年齡未夠長 分分鐘未經歷過8慾王之戰
因為睇返小說都有寫 龍係跟年齡自動學識魔法 既然8階都無証明佢地重係好年輕 未達到8階既年齡又或者班霜龍係特殊對魔法學習弱既弱智一族

原文:

龙族随著成长,做为种族的特徵,不用特地学习也能学会如何使用魔力系魔法。只不过能使用的魔法很少,就连海吉马尔的父亲,都只能使用大约三种第三位阶的魔法。

「什么,最多只会第三位阶吗……」看那态度似乎是失去了兴趣,但他又好像想到了什么,语气恢复了力量:「不,我问你,那会不会只是假象。俗话说真人不露相,有没有可能那头最强的龙其实能用到第八位阶魔法,却隐瞒起来?」
安兹佢係用緊game知識去問,
但我地上帝視角都知好難直接套用去異世界,
game d野怪都講緊隨時8-90級,
異世界差太遠,
所以就算係龍都大機會低好多
係會有差別 但係唔會太低lv(個人認為)
重有好多龍未出現 唔可以將霜龍放係最強級別 以霜龍係47黎計算 推測正負值應該有10級 47一定唔係頂點
白金唔是玩家喎
安茲真係好-6
誤打誤撞都可以有野比人讚
魔導王萬歲
睇完之後請支持原版,購買正版書籍
造神成功
傳教一樣 痴線
佢的確整咗個邪教出嚟
可惜一開始要sell嘅武器就sell唔到
岩岩先得閒睇完第二季, 上黎見到好多講小說
如果想買實體小說,有無地方介紹
要平我就唔知邊到有,淨係要買齊既話信和果幾間書店同南豐都有一間好齊
三聯齊晒
動畫miss咗太多野 有好多精彩既心理描述錯過咗
建議小說第一集睇起 想追進度就可以從入侵者個卷睇起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞