【7 月新番】OVERLORD III【集中討論 6】

987 回覆
24 Like 4 Dislike
你引用咗我最後一個回復
重有 我唔係想引起罵戰
你叫我睇多d書既意思係 增加我個人中文句子結構能力定係 增加個人文化修養定其他?
但係我覺得你呢句有點冒犯
同埋小說目的就係想令讀者有無數假想結果/劇情
咁ff劇情有咩問題?
最後我係真心咗去理解句野如果有誤會你意思就講聲sorry
不過我呢句出於禮貌 唔係認錯
1. 如果你講既所謂龍係指十二卷冰龍既話,我好肯定無50lv,50lv已經去到滅國,昂宿星團級數 。條龍王最勁都只係用到第三階防火魔法。唔可能有用。
2. 根本成套故事都未完全確立點樣賺經驗,甚至殺呢個世界的人有冇經驗,安茲都目前為止都無用經驗黎召任何野。
八欲王嗰班NPC一早收晒皮。
(內鬥死晒,班NPC估計被十三英雄打埋)
六大神嗰班NPC估計被八欲王屠晒
六大神NPC疑似有提過有一個仲係度
八欲王NPC未必全部有參與內戰,因為甘道夫話浮空城有30個守護者
係唔係全100lv就唔知,但應該都係npc
六大神係應該有一個剩返係教國。
但八欲王班NPC應該已經清晒
(把公會武器係白金龍王手,如果班NPC仲係度神早去打左白金)
1.龍族係根據年齡黎提升等級 越長命越高lv
因為8慾王過度殺晒d龍 所以"靜"種個班龍 例如 7彩龍/白金等 都係80以上 100以下
同埋龍本身佢強大之處係用始源魔法 因為8慾改左制度 始源魔法要改變用人類經驗做代價 且係話如果要殺死安茲級數既對手 係需要用過萬人死亡代價 而且用階位魔法黎定義對方係幾多lv 係唔岩的 因為戰士系係用道具為主唔係用階位魔法 例如騎士長 既6星斬都唔係階位魔法 咁唔代表佢係新手 6臂既零都係唔識魔法佢都係35lv
2.唯然無實制數據支持經驗係咪存在,但有幾幕係可以暗視有經驗可以計算 以安茲用課金道具vs左翼7萬士兵為例 道具效果係根據死亡人數及等級召喚出等級一樣的怪物 當時安茲自稱當時遊戲中最西利係召喚出2隻黑山羊 如今可以召喚到數隻 所以係有隱藏經驗既計算 但無明文講過經驗點計
世界第三既公會(天空城/世界樹)係重係世界度
係wed版當中係提級過有30位齊晒裝既npc成為左公會守護者 守護緊公會寶藏 雅兒曾經想去打聽消息已被安茲阻止
重有好多伏筆就係 牛頭人,13英雄既隊長,白金龍王等 呢d人物都係有好多未知既道具同技能 當中有d係咪未死都無講 只知作者就係答案 佢話死就死 垃圾就垃圾
打左翼用既係超位魔法,個道具只係可以令超位魔法即時發動。仲有黑山羊係根據「死亡人數」而召喚返相應數量既黑山羊(等級固定90以上)。同經驗值與等級無關。

至於龍王純種族等級都係只係47lv。其中有列出黎既龍族等級最高只係去到36。
(當然唔肯定仲會唔會高,但我覺得唔可能再高。)
白金嗰類肯定有職業等級或者其他種族等級先會上到80等以上

經驗方面從來無明講,安茲也講無再升過LV。
Web版還Web版,文庫版走向早就唔同
如果文庫版班人仲係度,但把公會武器係白金手....
公會武器等於公會生命,白金打爆左就成班都死。
除非白金威脅佢地守城,否則好難想像點解唔搶返把野。
先答咗你 龍族問題 首先500年前死得7788既龍
e+新個班係好渣 你可以查龍既計算方式
白霜龍王──奧拉薩德克·海力利亞爾(オラサーダルク=ヘイリリアル)
種族等級 : 幼年Lv10、少年Lv10、青年Lv10、長老Lv5、古老Lv1等[8]。
別稱 : 「白龍王」種族(46)+職業(0)綜合等級是46級。
龙的年龄层
年龄层 年龄(年)
1 雏龙 0-5
2 幼龙 6-15
3 少年 16-25
4 青少年 26-50
5 青年 51-100
6 成年 101-200
7 壮年 201-400
8 老年 401-600
9 极老 601-800
10 古龙 801-1000
11 上古龙 1001-1200
12 太古龙 1201+

龍係跟年齡條link有講
自問唔係小迪個級別 唔識解釋點解無咁做
但係有link支持我既講法 亦都唔想打咁多字 sorry
http://www.bilibili.com/video/av22161294
左翼個場 的確只計人數 我既錯sorry
暫時我亦諗唔到/拎唔到數據支持 經驗既存在
係我講錯野sorry~
寧亞復活講明係跌lv之後戰鬥完升返lv, 算唔算係經驗值?
條link係抄左百度某個Post講出DND既規則之一。
呢個表唔係Overlord裹面既龍等級表而係DND既龍年齡表
你可以視為丸山借用左DND部份概念(龍的力量隨年齡成長),但唔係完全借用晒成條規則
(因為直接搬係要收版權費的...所以一般無人會講自己既作品直接用DND既規則)
事實係有人一早對比過Overlord入面既等級唔可以直接套入去DND既等級制入面
(DND20級已經到頂,而且就算有其他職業等級都只會取最高而唔會加埋,但overlord係加埋有上限)

仲有安茲聽到第三階魔法第一個反應係以為條瀨尿龍呃佢,應該用到第七階。
就知道係原本隻Game高lv少少既龍都識出相對比較強既魔法。
所以好明顯條龍經驗值真係唔高。
算,但安茲除左夏狗一役之外幾乎都未打過同LV敵人
(魔將唔肯定有冇殺到)
係打過好多雜碎,但好多OLG都有一個打廢怪無經既設定。
有無經就真係唔知

然後寧亞打個堆全部高佢好多級,佢係靠裝備碾壓先打贏咁。
賺到經驗值唔出奇。
作者參考龍年齡設設立能力值 所以年齡越長 等級越高 只係係世界裏面限制咗龍既上限 而且呢條龍重可以繼續上升既能力
單憑一條年輕龍都有46級 咁龍既平均值40lv以上
古龍個班係500年前死晒咁制 未死個班暗龍等都超越咗70lv(lv係我9估 因為暗龍同白金龍實力係同一級 而白金係玩家黎有無100 我都唔知)
我未睇晒13話
百度睇得好辛苦
龍王係鬼年輕。另外你根本唔知道Overlord世界,龍等級上限係幾多。
(或者所謂既龍族最強種族類型)好似安茲Overlord不死系升到最高係日蝕無得再升。
龍族也分分鐘有上限,根本唔可以照搬DND等級。

另外無人講龍族唔可以學職業等級,只係霜龍王覺得自己好撚勁乜都唔學咁解。
仲有白金唔係玩家,係土著,十三英雄之一。
十三英雄入面只有幾條友係玩家,唔包括白金同滅國。
白金已經講到明唔係玩家
sorry講錯 佢係寶物守護者
自膠
開羊仔果集講過最少都有1經
你講咁多野認為自己好清楚呢個作品?
你講既每一句說話都無實句支持 全都係用自己所講既肯定or認為 就當岩?
首先你每一句解釋都係肯定自己無錯 但係完全無搵過相關既証明指出
首先係經驗值呢樣野 我肯定認為有經驗值計算 你話無 我唔同你計 因為我搵啦到理據去支持自己論點 所以我認我失誤用錯例子証明 柒左去認
然後你話龍係得36lv 純種係47? 証據?
點解係36?點為純種 普通龍就唔可以係純種?
你既理據? 你一味9up話作者參考 有無人証明?
重有 30npc係事實 你話無 你有無拎例子証明唔存在?我會搵左証明係有30npc先會講 我每句都會用例子証明 人地出埋解說片去証明自己唔會9up 唔肯定既野係會帶頭盔
重有我打留咗隻字 我會去承認個錯誤
以上你拎到 你之前講既 經驗論點/龍等級論點係岩既 咁你拎証據
如果有我收皮我同所有人道歉 我誤解個作品我理解唔夠多
如果無 請你唔好用你以為睇得比其他人多就代表作者講世界觀
唔係9up就代表所有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞