終於用乏味、難明既方法講完香港歷史(2)

199 回覆
61 Like 2 Dislike
我估派得比家庭做手工應該都係構造簡單嘅部件嘅,之但係簡單極都有標準掛。真係想知點樣train,點樣QC
痴線,條友癲癲地

題外話
有唔少名人好似許仕仁咁證據確鑿俾人告,但依然有好多名人紳士朋友為佢寫求情信。我就有疑問,明知果個人罪有應得,寫求情信既人唔擔心被社會誤會自己同情/維護被告而破壞自己嘅社會形象咩??
還是係純粹出於同被告嘅交情去撰寫求情信,免得俾人指責無情無義?
好似一個紙袋,張紙要摺幾分、剪幾多,係可發影響到紙袋尺寸

樣樣都要有規範
應該係小朋友唔知著乜好

正常都要著西裝但佢個年紀可能未做西裝,所以校服以示莊重?
中文5星既普晴自己寫求情信
都係一種表達誠意既公關手段

不過最神奇既都係佢著校服上庭應訊,驚死人地唔知佢邊間學校

咁奇怪
應該係小朋友唔知著乜好

正常都要著西裝但佢個年紀可能未做西裝,所以校服以示莊重?

應該係喇咁
(下)

點解要扯到去美國呢?因為自從梅根法之後,美國對於性罪行既防治同各項研究都係喺世界當中領先,亦係全球第一個額外限制性罪犯既國家,以致後來喺香港既討論同立例都有從中參考

梅根法係喺嚴重罪案、令人憤慨既呼聲中成立,限制亦都千奇百怪:

美國人有一人一票真普選,亦都享受高度既自由。佢地隨便由一個州搬家去另一個州,就好似上水搬去沙田住咁方便

不過呢,有一類人就除外既,就係《性罪犯登記冊》既registrants 啦。因應唔同州份、所犯罪行同受害人既性質,佢地都會受到唔同程度既限制。咁我就係咁意講d 基本既

社區通知
1. 某d 性罪犯既資料係可以喺網上查核,有齊名、地址、所犯罪行等資料,就同高登畀人起底一樣

當然亦都會透過傳單、街招、報章等既方法去通知社區內既人有性罪犯搬入

2. 美國有樣野叫假釋,即係未坐滿刑期就放,但原定刑期既剩餘時間都要接受監察同假釋官提出既條件(有d 甚至真釋後都要繼續限)。主要都係針對孌童犯,依d 條件可以係千變萬化,舉d 常見既:

唔可以喺公園附近蹓躂(loitering)
唔可以住喺學校、教堂某特定方圓範圍內
唔可以從事會接觸小朋友既行業

最搞笑既
紐約州既性罪犯唔畀玩Pkm Go
唔同州既性罪犯喺萬聖節要熄燈,同貼依張紙喺大門
"No candy or treats at this residence."
仲有唔畀化妝、特定時段要留喺屋企之類

香港喺千禧年之後都發生咗一連串性侵兒童既案件,尤其係老師侵犯完學生之後仲可以出去做補習阿sir,開始有呼聲去定立類似美國梅根法既限制法例同社區通知嚟防止色狼繼續侵犯兒童。香港就此委託顧問去做過研究

如果完全搬美帝果套,有好大可能係違反基本法,因為基本法將《公民權利和政治權利國際公約》捆綁,對釋囚作出任何限制都會有憲制上既危機。當推行一地兩檢都面對咁多人為反而反,推性罪犯社區通知既後果可想而知

另外基本法33條賦予香港人選擇職業既自由,唔可以講到明話唔準性罪犯做兒童相關既工作。不過行政上都有辦法,唯有可以inform 老細,交個波佢地決定請唔請,2011年《性罪行定罪紀錄查核機制》終於推出

大致係:
1. 有意聘請需要接觸兒童工種既僱主可以要求準僱員向警務處申請查核
2. 要親身上門去灣仔搞,搞完即刻得到一封密碼信
3. 無性罪行既話,僱主喺7日後就可以透過信上既密碼,打入自動電話系統收聽結果

咁講返李普晴,佢係咪就會喺查核當中被披露呢?唔係,佢係可以參加罪犯自新計劃,因為:
1. 佢既定罪係三個月監禁以下
2. 佢係初次被定罪(即使唔係初犯)

只要佢喺三年之內唔犯法,相關既非禮罪就會「失去時效」,唔會喺電話系統當中被披露
香港係私隱保護方面做得幾好
唔覺,何出此言?
沙士個陣我就係記得同我呀哥日日係到睇數碼暴龍02
C字頭
無睇過

我淨係中意寵物小精靈
69. 領匯上市

回歸之後起咗大量居屋,不過後尾因為樓市問題又要停售,開支大咗收入少咗。房委會喺2003年7月24日宣佈將旗下既泊車位同零售商場分拆出售,賣既形式會係成立領匯房地產信託基金

講下個名先,The Link Management,link 既意思係同商户締結顆伴合作關係。至於領就同Link 諧音、匯就解作收取外匯既意思,即係指投資者可以有錢收。行政總裁蘇慶和預告喺公司成立初期,因為減少咗官僚程序,商户租金可以有下調空間

不過佢都表示領匯按照商業原則運作,長遠嚟講係會做野增加商場人流同改善服務,亦都會收返市值租金

11月24,領匯公開招股書正式派發,預期派發既年息係6.85厘,吸引唔少人借孖展認購,希望可以獲發更多手股份

不過上市唔係一帆風順,鄭經翰喺電台節目批評房委會賤賣資產,覺得集資先套現得300幾億係嚴重低估咗價值;另外佢都擔心第日領匯會加租逼走商户。鄭經翰提出動議反對領匯上市,不過房屋局常秘梁展文就批評鄭「將假既說話重複說成真」,更加有唔少市民批評佢阻人發達。阻人發達死全家,結果就連白鴿黨都反對鄭經翰既動議

立法會搞唔掂就輪到法律層面。就喺12月8日,領匯截止認購既前夕,竟然係一個67歲既公屋綜援婆婆盧少蘭走出嚟,入稟高等法院申請司法覆核。佢既法律理據係房屋條例第4條規定:房委會除咗要為居民提供住宿,仲須確保提供商業用及營業用建築物,當房委會失去商場管理權就等於提供唔到

婆婆當然無錢打官司,搵法援又唔批,可以點?唔怕,有鄭經翰、長毛、陳偉業、陶君行等人喺背後支持同墊支費用。法庭最後判婆婆敗訴,都係基於條文上既考慮:

1. 條文寫確保提供(to secure the provision),無話限定必須由房委會提供(to provide)。所以字眼上容許由領匯依個第三者提供

2. 條例17A條容許房委會喺符合租契同行政長官同意下出售屋邨不動產,包括商場、停車場等設施

雖然係輸,不過亦都因為官司,再加上上訴再上訴既漫長過程,領匯既第一次上市被擱置。2005年1月,證券業人士同曾經認購既散户發起1萬人參加既反政客亂港大遊行,「聲討政棍鄭奸漢、長毛、塵偉業,損害港人利益」

領匯要拖到2005年11月先至可以再次招股。結果第一日收市,股價已經比起招股價升咗15%,睇落好似皆大歡喜。不過之後問題開始浮現,領匯成為地産霸權既表徵,租金隨住一連串既翻新同改善工程之後上揚,令到好多小型商鋪都難以承受。商場店鋪趨向集團式同單一化,市民失去以往既人情味、集體回憶同低廉商品
今晚出最後一篇
玩yahoo 督波,有猿人
篤波成日輸就無再玩
最後一篇
多謝你無嫌棄小弟文筆拙劣

支持咗小弟咁耐
70. 雷曼迷債事件

經歷完沙士既低谷之後,香港股市可以話係欣欣向榮,除咗領匯被超額130倍認購之外。喺2005年開始,建行、招商銀行、中銀、工銀等內銀股陸續喺香港上市,引起香港散戶同投資者既熱烈認購,令到香港股市氣氛不斷升溫,去到2006年底更加升破20000點!

2007年8月,中國突然宣佈玩港股直通車,即係以天津作為試點,容許大陸居民喺中銀既天津分行開設户口,不限金額咁直接投資香港股票市場。香港市場知道依個消息都好高漲,係咁升,去到10月30日已經升到31958點既歷史高位,仲高過李兆基既預期

只不過,依個消息都係出口術,一直都未得到正式落實。11月3日溫家寶總理接受記者訪問果陣提到要三思而後行,既要考慮香港股市係咪承受到,又要考慮點定立相關既法規

當香港知道中央可能走數既消息後,11月5日股市即刻大跌1526點,不過市場當時仲係好樂觀,李兆基預測去到2008年春天恒指都可望33000點

另一方面講到美國,當時息口低借錢又易批,加上樓價又不停上升既環境,好多家庭都借錢置業,甚至係按咗本身層樓再融資供多一層樓。上述證明唔到還款能力既貸款,叫做次級按揭。美國既金融機構為咗賺更多,會將依d次級按揭同優質債券撈埋再進行債券化(結構產品),等整體獲得優良評級再賣畀投資者

可惜2006年開始美國樓價見頂回落,令到d借大咗既美國人還唔起錢、次級按揭既斷供率不段上升,即係搞到結構產品個價都會下挫

講返香港市場,美國第四大銀行雷曼兄弟同香港新鴻基金融合作,設計36款以利息高於定期存款作為招徠既迷你債券,估計集資140億。迷債分銷到本地各大銀行,而銀行職員喺講解既時候被指為求跑數誤導包括退休人士在內既市民,事後唔少買咗既市民都聲稱誤以為迷債係銀行存款而唔係投資

結果當然大家都知道,次按爆煲導致雷曼破產。政府即時要求銀行以市價回購所有迷債,不過因為倒閉事件令迷債既市價大幅下跌,班投資者當然唔肯過佢。新成立既雷曼苦主大聯盟要求銀行全數退還本金,更加不斷發起遊行示威同喺銀行門口聚集抗議,更加有大姐Ming、荷蘭叻等偽人力撐苦主。

有言論同情佢地誤信不良銷售導致血本無歸,但同樣都有言論覺得佢地只係投資失利,唔應該輸打贏要。事件以銀行跪低並且賠償85%本金告終
原來雷曼兄弟係銀行黎架
投資銀行,可以買其他公眾金融機構既次按
原來雷曼兄弟係銀行黎架

投資銀行,可以買其他公眾金融機構既次按

早一兩日做風險管理份 assignment 睇左啲資料,原來佢爆煲嘅原因係佢靠借出面銀行啲錢黎放數,明明自己得200億美金嘅本,但係借左出面成6000億美金,高峰時每個月借500億美金出去,結果個樓市跌少少就足以推冧成間公司了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞