終於用乏味、難明既方法講完香港歷史(2)

199 回覆
61 Like 2 Dislike
SARS咁得人驚,所以之後MERS政府學精咗,有理無理捉哂去隔離先
係喎
我都被洗咗腦
唔好買板藍根同白醋就得
thx bro
Lm
巴打好似講到中學 History嘅香港史咁
容易入口易明
其實沙士正正體現咗共匪嘅仆街之處,而直到今日仍然冇變過一分一亳!共匪必須被消滅!
thx
抒發一下我對香港當今局勢嘅睇法,大家要明白一件事,即使你唔去掂政治,政治都會去主動搵你

唔好負評我

共匪詭計多端!當今世上萬惡之源!究竟香港嘅未來應該點樣去行?誠然港獨原意係好,而且亦係對香港人最好嘅選擇,但係共匪實在太強大,文武兼備,要五毛有五毛,要槍有槍,要炮有炮,我哋必須考慮到自己究竟有冇足夠力量成功令香港獨立,抑或只係流於理想之中,以宜家大部分香港人嘅生活水平,究竟有幾多人願意為對抗中共而犧牲自我?肯定有,但亦係少數。

大家請睇下中華民國,由1949年失去大陸江山以嚟,仍堅守到台澎金馬至今近七十載!證明消滅共匪仲存有希望!如果台灣識做嘅話,就應該持續強化軍備,準備他日同共匪決一死戰!收復大陸河山!

大家,都面對住共匪唔同形式嘅迫害!樓價貴,學位少,每日150腥移民,人口爆炸,以至中國人公民質素低下,全部都係共匪一手造成!共匪不擇手段意欲摧毀香港本土文化,但以宜家民主化嘅中華民國絕對冇可能做出比肩共匪嘅惡行!

請大家支持香港回歸中華民國!匯聚全港民意向臨時首都台北之總統府請願!與其等到2047年等死,不如回歸中華民國!咁對香港亦未嘗係好選擇!況且中華民國先係正統中國,法理上中華民國亦有《南京條約》正本,絕對有權收回香港!共匪必須被消滅!我笑住睇班五毛橫屍街頭!

中華民國萬歲!
正統中國萬歲!
三民主義萭歲!

反對共匪(陸獨),反對台獨,中華民國先係中國正統!

共匪必須被消滅!中華民國將會再次統一中國!請大家支持香港回歸中華民國!中華民國先係中國嘅未來!中華民國先係香港嘅未來!

本人再一次請大家支持香港回歸中華民國!中華民國萬歲!

軍事上,打杖死好多人。
而且受限國制條約,台灣發展唔到核武,大陸可以發展核武。
所以中華民國唔可能靠軍事反攻大陸。

最好用文攻,令大陸好似蘇聯咁collapse。所以大陸出最賤最cheap最拿渣招數,就係整中共國家防火牆城,google都踢走。

目前香港人好反對蝗蟲,可能都係大陸招數。令香港人反蝗,大陸有藉口唔俾咁多大陸人黎香港,避免佢地接觸反共信息。
抒發一下我對香港當今局勢嘅睇法,大家要明白一件事,即使你唔去掂政治,政治都會去主動搵你

唔好負評我

共匪詭計多端!當今世上萬惡之源!究竟香港嘅未來應該點樣去行?誠然港獨原意係好,而且亦係對香港人最好嘅選擇,但係共匪實在太強大,文武兼備,要五毛有五毛,要槍有槍,要炮有炮,我哋必須考慮到自己究竟有冇足夠力量成功令香港獨立,抑或只係流於理想之中,以宜家大部分香港人嘅生活水平,究竟有幾多人願意為對抗中共而犧牲自我?肯定有,但亦係少數。

大家請睇下中華民國,由1949年失去大陸江山以嚟,仍堅守到台澎金馬至今近七十載!證明消滅共匪仲存有希望!如果台灣識做嘅話,就應該持續強化軍備,準備他日同共匪決一死戰!收復大陸河山!

大家,都面對住共匪唔同形式嘅迫害!樓價貴,學位少,每日150腥移民,人口爆炸,以至中國人公民質素低下,全部都係共匪一手造成!共匪不擇手段意欲摧毀香港本土文化,但以宜家民主化嘅中華民國絕對冇可能做出比肩共匪嘅惡行!

請大家支持香港回歸中華民國!匯聚全港民意向臨時首都台北之總統府請願!與其等到2047年等死,不如回歸中華民國!咁對香港亦未嘗係好選擇!況且中華民國先係正統中國,法理上中華民國亦有《南京條約》正本,絕對有權收回香港!共匪必須被消滅!我笑住睇班五毛橫屍街頭!

中華民國萬歲!
正統中國萬歲!
三民主義萭歲!

反對共匪(陸獨),反對台獨,中華民國先係中國正統!

共匪必須被消滅!中華民國將會再次統一中國!請大家支持香港回歸中華民國!中華民國先係中國嘅未來!中華民國先係香港嘅未來!

本人再一次請大家支持香港回歸中華民國!中華民國萬歲!

軍事上,打杖死好多人。
而且受限國制條約,台灣發展唔到核武,大陸可以發展核武。
所以中華民國唔可能靠軍事反攻大陸。

最好用文攻,令大陸好似蘇聯咁collapse。所以大陸出最賤最cheap最拿渣招數,就係整中共國家防火牆城,google都踢走。

目前香港人好反對蝗蟲,可能都係大陸招數。令香港人反蝗,大陸有藉口唔俾咁多大陸人黎香港,避免佢地接觸反共信息。

長遠再搵藉口2047後消滅兩制
67. 自由行爭議

經歷過沙士期間既經濟低迷之後,中央為咗挽救香港經濟推出咗CEPA同開放自由行。由2004年1月1日起,全廣東省同中國其他大部分省會、重要城市居住既大陸人都可以申請個人遊簽注,落嚟香港旅行;去到2009年4月1日,深圳居民更加可以「一簽多行」,即係申請一次簽注,喺一年之內可以不限次數咁往返香港,只不過每次逗留既期限唔可以多過一個禮拜

香港以前1960年代主要係做美國同日本遊客,日漸發展出成熟、專業、有國際水平既服務態度。隨住強國勃起,內地經濟迅速發展,對於香港所提供既就近兼高質既旅遊服務有龐大需求;加上內地假貨充斥,有假金、假奶粉、假藥,去香港採購對佢地嚟講等於「信心保證」

自由行同一簽多行令到內地訪港旅客有增長,自此之後香港失業率一直都低,亦都幫助香港旅遊、零售、酒店、飲食等既行業發展;至於佢地落嚟鐘意做咩?首先因為大陸對外國進口貨品都會有關稅,佢地都樂於去到香港依個免稅天堂採購外國化妝品同奢侈品,幾乎一到假日尖沙咀廣東道堆名店都會大排長龍

唔好以為大陸人淨係嚟食、買同痾,而家好多受過高等教育既都對香港文化同歷史有興趣,有時喺康文署各大博物館見佢地未必少得過見本地人;佢地甚至會同本地人一樣行山、去離島遊玩
(話說以前讀書我都成日帶內地同學果班圈子週圍玩,所以而家講到流利普通話)

大量內地自由行旅客湧落喺,當然都唔係得好既一面,造成唔少香港社會問題。首先係佢地湧落嚟掃名牌手袋、首飾、珠寶、鐘錶等既高檔商品,扭曲咗本地營商環境。賣果d産品既店鋪可以用貴租去搶佔人流最多既鋪位,引起整體商鋪既租金都大幅攀升,令到本身存在既中小型、微利行業既商店都做唔住。原來繁忙既街道同商場開始走向單一化,唔少都變咗淨係得金行同藥房

另外香港始終物資有限,當大量大陸人落嚟搶日用品同享用服務就好容易做成短缺,2012-2013就出現過奶粉供應不足、長期以來大陸孕婦借自由行落嚟生B亦都搞到本地孕婦床位短缺;個別商戶見做大陸客搵錢反而仲歧視返香港人轉頭,例如萬寧曾經推出只限大陸遊客既奶粉優惠、廣東道D&G分店保安禁止本地顧客喺店外拍照等等

咁個別既大陸訪港旅客教育水平同公民質素都有待改善,會做出香港社會輿論接受唔到既行為,例如週街痾,甚至係出現過幾單大陸人誤以為公共飲水器係兒童廁所,抱B上去痾既新聞

以上既行為引起中港矛盾同罵戰,香港人以蝗蟲🦗稱呼內地來港旅遊同生B既人士、大陸人亦都以港燦、香港狗等稱呼香港人。香港政府為咗解決自由行衍生既問題,喺2013年初先後暫停雙非孕婦來港產子既配額同限制旅客每次買嬰兒奶粉既數目,亦都開始研究透過將邊境禁區發成專門服務自由行既購物中心嚟減少對其他地區既衝擊
自pish

Thank you sir 1
Thank you sir 2
push
Push
thx bro
有多d 討論既今晚點都會堅持寫文
free-thinker 今次又有d sense wor
幼稚園已經咁懂事
有文先有得討論
講起沙士,有無人對於重要既事情要講三次有印象?
洗手
咁你都記得,睇嚟巴打唔細
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞