終於用乏味、難明既方法講完香港歷史(2)

199 回覆
61 Like 2 Dislike
所以話嗰次拉倒廿三條個關鍵少數係田大少豉油黨
而唔係飯民
依個真
好勁,10都知
究竟飯民有過咩重要功積?
近d 既咪林卓廷反圍標,真係搞冧哂班管理公司同contractor
一幅圖簡單介紹早期區議會發展
仲追緊上個post 有排睇 正
巴打加油 認識多啲自己嘅城市真係好重要,但係同時見到佢開始墮落呢一下真係好心痛
都算係見證咗由盛轉衰嘅歷史必經階段
喺舊登推冧咗幾個po
依然只係一個無權力既機構
有心喇

慢慢追
好想睇下佢粒癦
家庭手工業

大家應該聽過上一輩或阿嫲年代流行「穿膠花」:家庭主婦係廠攞一大堆手作仔返屋企動員全家人夜晚齊齊穿,以幫補生計。嗰個年代家庭入息低,家庭式手作不失為一種增加收入嘅好方法

一般大家知道這種模式約莫係60年代開始盛行,不過原來係香港工業未起飛之前,家庭式手工業已經出現。

最早嘅家庭式工業要追溯到20世紀30年代嘅「造紙袋」。當某店鋪要造紙袋,就係街頭張貼招紙廣告,主婦們就聞風而至。店鋪只會提供紙張,而造紙袋所需嘅其他用品例如漿糊、鉸剪等都係由家庭主婦自備。熟手嘅家庭每月可賺一蚊。

40/50年代仲有一種家庭手工叫「鎚椰衣」,椰衣即係椰子殼外面一條條嘅纖維。鎚黎做乜?原來係整掃把。女人們攞一批椰殼返屋企,用鐵鎚,敲下敲下將纖維鬆開,就可以造掃把頭。
椰衣掃把嘅好處係塵埃一經掃抹會藏哂係纖維之間唔會四處飛揚,係垃圾桶dun一dun,塵埃就全數跌落。

之後50年代嘅家庭手工更多元化:有「鎚蓮子」(蓮子開邊)、「摘芽菜」(摘根)、「剝蝦殼」(幫麵鋪整雲吞)等等

到60年代,香港工業真正蓬勃,就出現我哋熟悉嘅「穿膠花」、「釘珠片」、「串珠仔」、「造爆竹」等等,工業製品係國際打響名堂,家家戶戶既辛勞都功不可沒架(細路真係慘,朝早返學,放學溫習做功課,夜晚無得玩要幫手做工人

(參考 吳昊 《老香港 人海微瀾》)

而家年代我地諗落覺得幾有趣。但以現代工業標準去睇,呢種生產方式簡直難以想像:具挑戰之處係,點樣係將生產工序外判比千萬家庭嘅同時(仲要唔係固定人員),嚴格管理好產品質素?做產品QC恐怕都幾大工作壓力
手痕覺得有趣,興起先借post打一次半次,希望唔好介意,絕對無騎劫之意
唔會

求巴打打多d
btw 除咗QC,做training 應該都幾煩

始終d野雖然唔係專業工種,都係要教
孽太,好嘔心
btw 除咗QC,做training 應該都幾煩

始終d野雖然唔係專業工種,都係要教

但係應該唔會太難上手卦?
係法國做緊有關於雨傘後網絡自由既研究,有無人有興趣
好希望至少係我能力範圍可以寫一d 關於香港既事
有興趣可以add 我tg 吹下水做個interview

tg: Zbaumanresearch
助人為快樂之本
特別專題: 香港對性罪行既防治(上)

之前見到喺連登有個戀腳Post,當中唔少絲打應樓主既要求貼出自己既修長美腿,所獲得既討論反應遠比小弟依個低質Post 熱烈

葡萄心態作祟下,其實係當時心血來潮諗起一單有趣既戀腳案例,想由此講下性罪行喺香港既防治歷史

個人覺得用案例講好似有趣少少

(以下案例用化名,當事人已經受到法律制裁,所以雖然係真事但唔開真名。我亦都將件事稍微故事化咗)

2008年7月,旺角鬧市有一班保險經紀大熱天時都仲要企喺街度推銷保險

「呀!非禮呀!」當中一位22歲既女同事突然間尖叫,嚇到花容失色

女同事回個神來,只係見到遠處有一個細小既身影正漸漸消失喺眼前
身邊班保險狗見到當然起勢咁追,可惜就連馬屁都聞唔到,身影亦都消失於人群之中

女同事話小腿無端端畀人由上至下摸咗兩秒,不過條友唔知做乜就咁摸完就走咗去。佢無得去報警,因為根本就連條友個樣都睇唔清

總唔能夠話因為發生依d怪事就唔再去推銷,好在之後2個月都無事發生,去到9月27號,竟然發生同之前一模一樣既事,就好似打機NPC既觸發劇情咁!

女同事大叫救命,成班保險狗一踴而上!可惜,狗公始終都係長期返工、缺少運動,同上次一樣都係捉唔到果個人。不過今次有d唔同,就係女同事記住咗摸腳條友個樣

女同事去到警署報警,講出當時既案情。警察攞咗一堆相畀女同事辨認,點知條女一眼就認出!

就!係!你!

以為會做出依種事既係面目猙獰既性罪犯或者係油頭肥毒撚?大錯特錯。相反,相中人偏瘦削、黝黑,散發住一股陽光氣息

咁相中人就叫李普晴,佢當年17歲,係一個品學兼優而且動靜皆宜既學生

學業:
會考23分
(中文5*,數學、附加數、物理 B,生物、化學C)
學校朋輩輔導員 主席

課外活動:
1. 學界男子丙組400米紀錄保持者
2. 代表大埔區參加全港運動會,主打400米同800米,屢次贏得冠、亞軍
3. 公益少年團校際中國象棋團體賽亞軍

叻人背後少不免都有陰暗既一面,佢同戀腳Post 既一眾巴打一樣,對於靚腳都係情有獨鍾
不過佢衰在唔係得把口,早年已經有摸途人小腿既習慣兼且畀差人拉過,當時仲細所以只係警司警戒,不過就留咗相搞到畀人認到咁解

女保險從業員認到係李普晴之後,警察就直接上門塔佢返去。之後發展都好簡單,李普晴直接同警察認咗自己有做,亦都搵咗政府律師代表上庭求情

中文5星既普晴自己寫求情信,透露被捕之後已經知死,自己主動搵心理醫生睇病,先至知道自己有戀腳癖,而家只係覺得羞恥

最好佢都算好彩,可能因為成績好啦,唔駛好似沙咀故個樓主咁入去Thank you sir 1, Thank you sir 2
只係判咗18個月既感化令,不過就留咗案底
中文5星既普晴自己寫求情信
都係一種表達誠意既公關手段

不過最神奇既都係佢著校服上庭應訊,驚死人地唔知佢邊間學校
中文5星既普晴自己寫求情信
都係一種表達誠意既公關手段

不過最神奇既都係佢著校服上庭應訊,驚死人地唔知佢邊間學校

咁奇怪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞