終於用乏味、難明既方法講完香港歷史(2)

199 回覆
61 Like 2 Dislike
唔想影響旅遊業呀嘛
一開始反對,之後
搵唔搵得返?
65. 香港回歸前後既一系列教育改革

王永平回歸前做港英既教育統籌司、回歸之後又做教統局局長,算係教育改革既其中一個牽頭人。佢自己就指出香港喺其他方面既制度都可以五十年不變,唯獨是教育一定要變

1. 母語教學
首先本身無論係升學定係就業,學識英文都係會有優勢,所以以前香港主要都係英文中學為主。1967年英中對中中既比例仲係2.6:1,去到1980年已經變成7.2:1。1982年國際顧問團已經指出要平時喺屋企唔講英文既中國學生返到學校用英文學習,一定會令到學生側重死記硬背,影響到其他科目既學習

1989年9月開始,所有設18班以上既官立同資助中學都增加多一位中文科既學位教師,希望加強學校既中文教育,不過當時都仲係容許學校自決用中文定係英文授課,只不過喺指引上講明唔建議中英混用去教同一科

一路去到1997年3月,政府開始強制學校只有證明到教師同不少於85%既學生有足夠能力使用英語既情況下,先至可以申請繼續使用英語授課,否則就喺英文堂以外既科目都需要用母語,政策喺1998/99學年起收既中一生開始生效。不過因為只有少數既傳統名校同地區名校(全港114間)獲批准繼續用英文教,有評論就認為當局既措施有標籤效應。有教育學者更加質疑咁樣係限死咗學生學英文既機會,認為要學好英語先至可以維持競爭力。終於去到2010年9月,教統局孫明揚局長宣佈微調政策,容許中文中學去到中四以上自行決定教學語言

2. 三三四學制
香港曾經係英國既殖民地,學制都自然承襲咗英國制度,5年中學、2年預科再加3年大學。喺依個制度下,考生要接受兩次公開考試既洗禮,所以當中造成既考試壓力一度受到批評

依樣野其實早喺1986年已經由香港大學學生會提出,當中經過咗廿幾年漫長既討論同諮詢,去到2009/2010學年終於正式改制

咁公開試果度就變咗得返中學文憑考試,除咗一take過決定升學命運之外,喺課程上同過往會考、高考都有唔同:

1. 過往考生評級係用A到F作為評級,文憑試改用1到5級,個目的係要減輕標籤效應,因為過往印象之中考A就係精英、考F就係辣殺

壞處: 叫法唔同姐,換湯不換藥

2. 過往係用拉Curve既方式做評核,即係將各級成績派比指定數目既考生;文憑試就以水平參照形式評級,即係不論人數,只要考生達到某個指定分數就可以獲得某個評級,避免學生能力因為整體表現而被高/低估

壞處: 果年出得太易/太難既話就會出現集體高/低分

3. 為咗減少「一試定終身」同鼓勵持續評核,校本評核既比重增加到30%

壞處: 老師都係人,難免會主觀地對個別學生有所喜惡

4. 加入必修既通識科,希望訓練學生既獨立思考同對社會既觸覺

壞處: 通識科既評分標準都有設定,限制咗學生既思維框架,陶傑試考肥佬唔通代表陶傑無sense?

另一方面,三年制既大學比較偏向專才化,學生淨係可以側重學習自己本身既專業;四年大學既話就可以將第一年定為基礎年,果年傾向著重通識教育同加強語文基礎,亦都通過副修去維持學生學習同選科上一定既彈性
97 後最 on9 嘅教育改革就係母語教學同 334
母語教學令到香港人英文水平大幅下降
小弟係中中出嚟
上到 u 先知自己同英中嘅差距好大
最基本 英中嘅人識嘅 vocab 多中中嘅好多
中中上到大學 可以話堂堂都上英文堂咁

仲有 334 令到香港偏去通才多過專才
以前 AL 數理屎啲嘅可以淨讀文科
寫字屎嘅可以去讀理科
334 根本無呢支歌仔唱
中英數通識計分比重太重

仲有最 on9 嘅普教中都未講
社會上的確有過普教中既呼聲

以我所知當時既教改並無接納成為廣泛政策,普教中亦都只係個別學校既校政

所以無特別講
btw 我記得巴打你講過你係CU人,CU好似某d course 可以揀用廣東話授課?
btw 認同巴打既講法,334某程度係減少咗專一瓣既入大學既機會

所以真係有辣有唔辣
pish,依個話題應該好多野可以傾
5毛清單果位?
有無人細個玩過新浪遊戲 魔法泡泡?

六連擊技!
冇錯,我就係咁姨咁讀過少少歴史 所以先咁反共,而且支持中華民國復興中國,唔好睇好似好荒謬咁,宜家華人社會之中最強大嘅反共力量就只有中華民國
抒發一下我對香港當今局勢嘅睇法,大家要明白一件事,即使你唔去掂政治,政治都會去主動搵你

唔好負評我

共匪詭計多端!當今世上萬惡之源!究竟香港嘅未來應該點樣去行?誠然港獨原意係好,而且亦係對香港人最好嘅選擇,但係共匪實在太強大,文武兼備,要五毛有五毛,要槍有槍,要炮有炮,我哋必須考慮到自己究竟有冇足夠力量成功令香港獨立,抑或只係流於理想之中,以宜家大部分香港人嘅生活水平,究竟有幾多人願意為對抗中共而犧牲自我?肯定有,但亦係少數。

大家請睇下中華民國,由1949年失去大陸江山以嚟,仍堅守到台澎金馬至今近七十載!證明消滅共匪仲存有希望!如果台灣識做嘅話,就應該持續強化軍備,準備他日同共匪決一死戰!收復大陸河山!

大家,都面對住共匪唔同形式嘅迫害!樓價貴,學位少,每日150腥移民,人口爆炸,以至中國人公民質素低下,全部都係共匪一手造成!共匪不擇手段意欲摧毀香港本土文化,但以宜家民主化嘅中華民國絕對冇可能做出比肩共匪嘅惡行!

請大家支持香港回歸中華民國!匯聚全港民意向臨時首都台北之總統府請願!與其等到2047年等死,不如回歸中華民國!咁對香港亦未嘗係好選擇!況且中華民國先係正統中國,法理上中華民國亦有《南京條約》正本,絕對有權收回香港!共匪必須被消滅!我笑住睇班五毛橫屍街頭!

中華民國萬歲!
正統中國萬歲!
三民主義萭歲!

反對共匪(陸獨),反對台獨,中華民國先係中國正統!

共匪必須被消滅!中華民國將會再次統一中國!請大家支持香港回歸中華民國!中華民國先係中國嘅未來!中華民國先係香港嘅未來!

本人再一次請大家支持香港回歸中華民國!中華民國萬歲!
我就唔會好似時事台既人咁話要block你

不過現實真係唔好睇到台狗咁高
比港豬更加怕死

睇SARS果陣香港醫護人員係咁中招都仲前赴後繼,堅持專業

台狗話要封閉醫院只收sars病人已經又話依樣又話果樣

要而家既佢地流血打仗?不了
教改果2個政策係極累事,搞到香港學生嘅整體英語能力大跌,而且又令到入大學嘅學生水平急降包括我在內
真係好做唔做
咁你都認到我
CU 某啲通識科都可以用廣東話教
但到本科 course 根本就無可能
因為一定有中國人一齊上
個政策原意係班「教育專家」係見到唔少中學都係中夾英,即係所謂「英文課本、粵語教授」

加上好多唔係教英文科既先生英語水平都未如理想

擔心會變成英文又教唔掂、學科又學唔掂既情況
對於中中大部分既學生嚟講係德政

殊不知衍生出少數有能力入U既中中學生(#metoo)上到大學既銜接問題同整體英語水平下降問題

於是孫九招2010年做既微調 算係攞返個平衡
中共就係想搞死你香港教育,334改制只係想香港跟中國果套,母語教學搞到學生英文更差,搞死你英文,再用普通話人溝淡你
不如樓主開個平台放哂d文落去 咁d人唔洗揾得咁辛苦麻
fb or ig都好
沙士真係證明政苦係on9嘅最好例子
有諗過好似講故台班人咁開FB 專頁/紙言

不過我覺得學術Post 性質唔同,重點唔在於我講既野,而係巴絲之間既交流同討論

佢地都畀咗唔少好既建議同補充

所以我個人係希望大家係可以抽多少少時間逐個留言去睇哂

如果咁都覺得辛苦,咁我日日寫咪

我唯一會留既係tg: lihkgherit
一路都想搞多d 建築文物導賞團同歷史分享
楊永強真係高質到
無辦法,禽流感單野受唔到教訓

班官又唔想影響到旅遊業
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞