終於用乏味、難明既方法講完香港歷史(2)

199 回覆
61 Like 2 Dislike
回歸之後嘅香港政府真係好撚垃圾
lm
毫無擔當嘅風度,無一例外
講開沙士我都諗起d好感觸既野,當年我岩岩讀中一,對於咩沙士根本冇咩特別感覺,只知日日都戴口罩,仲有就係放咁多日假真係好爽。

到左出黎做野,我老婆(當時女朋友同居緊)係醫院做護士。有日佢番晏晝收夜晚10點,食緊晚飯時新聞先講緊佢做野間醫院有人確診豬流感。隔左無耐就收到佢電話打黎話佢接觸過個確診者,要即時隔離,叫我幫佢執d日用品過去比佢。

個陣去到醫院都冇得見佢,我將d日用品交比佢d同事轉交比佢。之後我企左係醫院出面一個佢望到我我望到佢既位置傾電話。好彩過兩日報告出黎冇受感染終於可以放番出黎。

離遠隔窗對望既心情一d都唔好受,當時大家都講到喊,就算我而家打番出黎諗番起都眼濕濕。回想番當年沙士既醫護人員足足有成幾個月都冇得番屋企,同屋企人只可以離遠隔窗對望,真心佩服佢地既付出。
聽日講少少家庭手工業
留名學野
我明白
沙士果陣佢地唔單只同屋企人隔離成個月咁簡單,最大問題係sars真係死得人,佢地屋企人可能要作定最壞打算等等下變成陰陽永隔,度日如年
向有心既醫護人員致敬
多謝分享

不過而家醫療最大問題都係人手短缺、病房經常爆滿,再有心都好難維持到好服務
其實政制史一啲都唔悶架,係1980-2000呢廿年個變動次數頻密到係世界罕見

區議會可以見到由早期毫無民主成分去到民主派有佔多數機會,之後又見到政府可以使橫手到加啲委任議員落去、重劃選區等你唔過半

又好似廢除市政局最大目的係破壞民主派政黨嘅系統,令到政治人才一步步晉升嘅機會消失等等都幾多嘢睇
香港果廿年包含 傾回歸前、傾回歸、銜接、回歸

每一步都牽涉政治計算
回想起sars 期間電視新聞報導每日感染人數逐日增加,由最初得個知字,到高峰期越睇越心寒,香港成為疫埠,最得人驚係唔知道幾時會完,覺得香港應該玩撚完

都唔怕自曝年齡喇,當時我得4歲,讀緊幼稚園,一開始話停課仲好開心,但後來每日開收音機聽到果日有幾多人確診同埋死左真係好驚 成日都會怕自己會唔會染到 sars 會唔會死 好記得果陣嘅諗法係我得4歲好細個唔想咁快死 直到依家講返起 sars 都會好灰,希望以後香港唔會再發生啲咁嘅災難啦
有班仆街仲話想香港黎多次 sars 等樓價大跌,我真係要屌班仆街嘅老母
SARS咁得人驚,所以之後MERS政府學精咗,有理無理捉哂去隔離先

Mers 有係香港爆過咩?
如果當年英國係割讓新界嘅話,WWII之後香港嘅命運根本唔使比中共鏈住個春袋
回想起sars 期間電視新聞報導每日感染人數逐日增加,由最初得個知字,到高峰期越睇越心寒,香港成為疫埠,最得人驚係唔知道幾時會完,覺得香港應該玩撚完

都唔怕自曝年齡喇,當時我得4歲,讀緊幼稚園,一開始話停課仲好開心,但後來每日開收音機聽到果日有幾多人確診同埋死左真係好驚 成日都會怕自己會唔會染到 sars 會唔會死 好記得果陣嘅諗法係我得4歲好細個唔想咁快死 直到依家講返起 sars 都會好灰,希望以後香港唔會再發生啲咁嘅災難啦
有班仆街仲話想香港黎多次 sars 等樓價大跌,我真係要屌班仆街嘅老母
幼稚園已經咁懂事

就係細個乜都唔知見到個個人心惶惶,個個都咁驚所以自己先識驚。同埋成日聽到有人死,所以好擔心自己都會有事。即係好似玩俄羅斯輪盤咁,你都唔知自己會唔會中加嘛
有過案例,即刻關事接觸過既人都trace 哂

無爆
應該lur 你屋企人買白醋抗炎,包無事
講起沙士,有無人對於重要既事情要講三次有印象?

千奇 千奇 千奇 洗手 洗手 洗衣
着到成個太空人咁

着到成個太空人咁

洗手 自膠

幼稚園已經咁懂事

就係細個乜都唔知見到個個人心惶惶,個個都咁驚所以自己先識驚。同埋成日聽到有人死,所以好擔心自己都會有事。即係好似玩俄羅斯輪盤咁,你都唔知自己會唔會中加嘛
應該lur 你屋企人買白醋抗炎,包無事

反而果陣唔覺有依個傳聞,可能唔記得左卦
其實董太已經係好野嚟

你睇下龍蝦
睇返蔡子強本書先發覺原來葉劉真係一個傳奇。佢係23條之前人氣好高,而可能係咁所以當時 23 條一提出果陣都多人支持嘅,唔知02年7月定11月果陣話有7成市民支持,但就係因為葉劉亂講野同埋得罪記者(信報某個姓黃定唔知姓何嘅記者比佢當眾串左一獲)所以啲市民先知23 條有伏,最後仲搞到71五十萬人上街要自己辭職,佢都算好野架喇

着到成個太空人咁
其實董太已經係好野嚟

你睇下龍蝦

未見識過龍蝦之前覺得董太好潑辣,但見到龍蝦之後 都係曾太最正常
講到香港史,考下大家以下說話喺香港既起源

1. 倒抽一口涼氣

2.犯咗法,又點喎

3. 人無夢想,同條鹹魚有咩分別

4. 臭罌出臭草

5. 官到無求膽自大

6. 一刹那既光輝唔代表永恆

7. 阿燦

8. 識煮糖水又會煲粥

9. 威囉 疊馬囉 英雄主義囉

10. 若要人不知,四十三kB
講到香港史,考下大家以下說話喺香港既起源

1. 倒抽一口涼氣

2.犯咗法,又點喎

3. 人無夢想,同條鹹魚有咩分別

4. 臭罌出臭草

5. 官到無求膽自大

6. 一刹那既光輝唔代表永恆

7. 阿燦

8. 識煮糖水又會煲粥

9. 威囉 疊馬囉 英雄主義囉

10. 若要人不知,四十三kB

講第四句嗰個人真係埋咗個罌入立法會個時間廊度

第十句有聽過但唔記得係邊個講嘅
1. 齊昕嘅母親
2. 肖友懷事件
3. 少林足球
4. 白頭佬
5. 林鄭
6. 蔡楓華
7. 燦神
8. 何東精神
9. 陳浩南
10. Oscar Ma
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞