終於用乏味、難明既方法講完香港歷史(2)

199 回覆
61 Like 2 Dislike
教改果2個政策係極累事,搞到香港學生嘅整體英語能力大跌,而且又令到入大學嘅學生水平急降包括我在內
真係好做唔做
政策原意係班「教育專家」係見到唔少中學都係中夾英,即係所謂「英文課本、粵語教授」

加上好多唔係教英文科既先生英語水平都未如理想

擔心會變成英文又教唔掂、學科又學唔掂既情況
對於中中大部分既學生嚟講係德政

殊不知衍生出少數有能力入U既中中學生(#metoo)上到大學既銜接問題同整體英語水平下降問題

於是孫九招2010年做既微調 算係攞返個平衡

其實我覺得咁樣教都無乜問題
最少接觸到嘅英文一定多過全中教
語言係需要浸出嚟 唔係一個禮拜上幾個堂英文堂就教
對此當時王永平仲有一招:
駐校NET (Native-speaking English Teacher)

喺98/99學年同母語教學同步實施
每間學校都有一個鬼佬英文先生

希望補足返因爲母語教學所導致既英文水平下降,做返個語境

好想知巴打點睇
一間學校閒閒哋幾百個至一千個學生
成間學校得1-2個 net teacher
好多時都係一至兩個禮拜得一堂英文堂係由 net teacher 教
邊會有成效
其實真係好過無咁解

一個禮拜一堂,一班咁多學生
你瞞住我,我亦暪住我,太合襯
上個post 班撚樣玩貼腳

而家就玩貼手
學術台?
創台
我又貼下靚手先

康文署文化博物館海報展
刻意隱瞞、反應慢半拍
不過果位事後仲上咗神枱
Lm
跟住樓主係咪會講05 wto conference?
03沙士之後政府仲搞咗維港巨星匯,一鑊粥
情況重衰過暴動後70年代為粉飾太平而舉辦嘅香港節(頭兩屆成功、之後反應冷淡而收皮)
回想起sars 期間電視新聞報導每日感染人數逐日增加,由最初得個知字,到高峰期越睇越心寒,香港成為疫埠,最得人驚係唔知道幾時會完,覺得香港應該玩撚完
教改果2個政策係極累事,搞到香港學生嘅整體英語能力大跌,而且又令到入大學嘅學生水平急降包括我在內
真係好做唔做
個政策原意係班「教育專家」係見到唔少中學都係中夾英,即係所謂「英文課本、粵語教授」

殊不知衍生出少數有能力入U既中中學生(#metoo)上到大學既銜接問題同整體英語水平下降問題

就算英中,果陣時讀啲數理科啲老師都係中英夾雜咁教,除非有副校長黎睇堂,果時先會用全英文教,但係發現啲老師嘅英文又唔係差喎,就係唔知點解上堂果陣唔肯用全英文教
真係好做唔做
政策原意係班「教育專家」係見到唔少中學都係中夾英,即係所謂「英文課本、粵語教授」

英文好靠興趣,無興趣你就唔肯接觸,唔接觸就學唔到英文,所以根本逼唔黎。全英教學個好處係比啲學生接觸到英文而慢慢浸出嚟,如果連接觸嘅機會都無的話係好難要求佢地搞得掂英文的
真係好做唔做

駐校NET (Native-speaking English Teacher)

好想知巴打點睇

小學果陣好鍾意同個澳洲 net 吹水,覺得同佢講完野之後個人會放鬆左,升中之後都會間唔中返小學搵下佢講下當時面對緊嘅問題,然後又會得到啲好唔同嘅意見同解決方法。有 Net 嘅好處係唔單只比學生一個機會同啲 native English speakers 講野學英文,仲可以接觸到外國人嘅諗法,思維模式,可以話係比啲細路一個機會去見下外面嘅人。不過好可惜有好多中小學生,甚至有啲大學生都好抗拒同人用英語對話,我見無論果陣讀中學定小學都好,都無乜見過啲學生會同啲 net 傾計,依個 policy 真係好靠學生嘅自發性,成效未必如想像般大,不過叫做有好過無咁囉
真係好做唔做

好想知巴打點睇
一間學校閒閒哋幾百個至一千個學生
成間學校得1-2個 net teacher
好多時都係一至兩個禮拜得一堂英文堂係由 net teacher 教
邊會有成效

聊勝於無啦,咁對某啲 active 同埋肯主動踏出第一步嘅學生黎講係有益處嘅
新po留名支持
回想起sars 期間電視新聞報導每日感染人數逐日增加,由最初得個知字,到高峰期越睇越心寒,香港成為疫埠,最得人驚係唔知道幾時會完,覺得香港應該玩撚完

都唔怕自曝年齡喇,當時我得4歲,讀緊幼稚園,一開始話停課仲好開心,但後來每日開收音機聽到果日有幾多人確診同埋死左真係好驚 成日都會怕自己會唔會染到 sars 會唔會死 好記得果陣嘅諗法係我得4歲好細個唔想咁快死 直到依家講返起 sars 都會好灰,希望以後香港唔會再發生啲咁嘅災難啦
有班仆街仲話想香港黎多次 sars 等樓價大跌,我真係要屌班仆街嘅老母
香港無成為過疫埠

旅遊警示姐

差好遠

網上放假料果個14歲靚仔拉咗
依個啱,資源就擺喺度,係睇你肯唔肯用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞