【LIHKG】【Indie】此時此刻,你在播放哪張專輯XXI

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
可唔可以分享一下買咗咩?斷估唔會全部買政協掛

Amen Dunes - Freedom
近期至愛,首首都好聽,好90年代MTV台會播嗰堆Indie Rock嘢feel

Lorde - Melodrama
唔洗多講啦,呢隻終於出膠

Black Milk - Fever
Nas個label Mass Appeal今年力推嘅新碟,Black Milk做咗十年終於有一隻真係勁嘢

Photay - Onism
J咗Nicolas Jaar咁多年,電子嘢呢邊要換下人

Sam Gendel - 4444
因為成日喺Moses Sumney啲live出現而識嘅結他手

Brand New - Science Fiction
散band之作,竟然上到Billboard #1,好典型嘅美式alternative rock嘢,不過隻碟嘅好評被主音性侵女fans嘅醜聞蓋過哂

Gagle - Vanta Black
日本DJ Mitsu the Beats另外一隊Hip-Hop組合,前半玩新嘢,後半玩舊嘢

Alfa Mist - Antiphon
之前LiquorSword巴打介紹過,係我條新仔Jordan Rakei個成日合作嘅Musician,英國Jazz界幾睇重佢,重點係隻膠俾人炒到成150鎊,侚眾要求reissue

[post punk] hee haw
it's a very happy day
好耐無聽 搵日J一下佢哋
我原本真係你買阿蛆膠
太長 唔quote啦 Liquid Swords 點解串咗做力架? 好耐無見佢啦

C. Diab - Exit Rumination

Electronic, Ambient, Drone, Experimental

https://itunes.apple.com/hk/album/exit-rumination/1345754693?l=en

好大氣 應該今年top 50
AAL?
Nicolas Jaar??
我唔會收藏一啲難聽嘅黑膠

打嘅時候太眼訓

Post Rock/ Experimental

依張我諗係上年我聽過覺得最好既post rock

https://www.youtube.com/watch?v=R4tP9AOxytE

可能因為幾條友都會演奏會場認識再加係玩票性質成團
所以冇乜創作邊界同會彼此交流欣賞
導致到依張辨識度極高既實驗作品可以有咁好既效果
好耐冇買碟
痴公司D o靚仔既碟聽仲好
我除左呢度之外
日常生活係冇人同我share類近嘅音樂喜好
所以咁多年來都係自己買自己學聽歌
我同佢地冇類近過
但我冇所謂
當學野
聽歌真係學極都學唔完
我聽某女歌手某程度上係因為想挑戰自己嘅底線
呢個人相當有嫌疑

Emperor - In the Nightside Eclipse (1994)

又係聽經典時間

一張好重但好atmospheric既作品
霸氣、華麗、殺氣

https://candlelightrecordsuk.bandcamp.com/album/in-the-nightside-eclipse

https://open.spotify.com/track/4HptW6LLgP1OAjmbh3lCg1?si=Foeen20LTp6pq0LybostGw
鬼束千尋 - This Silence is Mine
其實佢好少歌我啱聽
Brainstorm時間!
1. 廿五歲嘅阿蛆定係廿五歲嘅Emma Stone正啲?
2. 如果Nicolas Jaar係八兩金嘅樣,仲有冇人會聽佢?
3. Bjork個閪封面定係Death Grips個鳩封面比較有話題性?
4. 一隻$100嘅唱片只要冇花冇壞,可以聽廿幾卅年都繼續聽,你贊成一隻CD要設定讀取次數上限,聽到某個次數就報廢,樂迷要買過隻新先可以繼續聽,以保障音樂人嘅收入嗎?(同樣問題亦可以用落digital download度)
5. 一個聽開Explosion in the Sky嘅人突然轉聽阿蛆作狀啲,定係一個聽開阿蛆嘅人聽EITS作狀啲?

RIP pitchfork
經典

RIP pitchfork

好難觸摸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞