【LIHKG】【Indie】此時此刻,你在播放哪張專輯XXI

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
上面啲巴打好有心 貼晒link
我唔太迷dream pop 但竟然都聽過唔少

今日大家有咁多嘢聽 我休息一日 唔貼嘢啦 大家have fun

James Holden & The Animal Spirits - The Animal Spirits

Psych Jam / Neo Psychedelia

2018 instrumental 迷幻作品
精彩、動聽
96年出左兩張唔同風格大碟
空中キャンプ
Long Season

時隔一年又出多一張
宇宙 日本 世田谷

皆為巨作
而雖然唔同風格
但骨子裡都係佢地早期未成熟時既雷鬼beat搭後期先加既輕飄飄dream pop
好新潮

98年舉行演唱會 大成功 將樂隊推上另一個層次 主流既層次
亦令佢地成為日本史上最重要既樂團之一 注意 係日本史 唔係日本日樂

99年 佐藤伸治離奇死亡 官方說法係流感惡化導致心臟衰竭
但樂團成員有透露過佢有抑鬱症 晚年食好多藥 後遺症好多 身體亦都好差
所以最後幾張遺作其實可以話係用燃燒生命既方式去創作
2017年出架
淨係記得一首叫Apple orchard, from debut album,以前幾中意

利申:曾經買過BH頭三張碟但之後賣晒俾人
原來係咁...
我執緊個櫃
發現已經進展到
一格櫃淨係啲Shoegaze碟都唔夠擺了
都睇過啲資料知佢離奇逝世
long Season 一首玩足三十五分鐘仲要唔長氣好犀利
得閒再聽上面堆dream pop
不過立眼睇 好多都好熟口面

Cocteau Twins Mazzy Star Galaxie500 好熟啦

就算叫新嗰啲 Beach House Grouper 咪又係成日見
蒲得呢區多就算唔識聽都一定見過哂啲名
有冇人會睇板本龍一?
全部熟口熟面
HNGIN
FROZN / GROUND XERO

#korea #electronic #dnb #glitch #jungle
https://grackthany.bandcamp.com/album/frozn-ground-xero
https://www.youtube.com/watch?v=vTCyHCKJCf4
Night Train (ft. NAM Sangah) / 99 / Sketch Book (1998)

女神
個封面全部都認得
後日睇

初嚟報到
見到glitch, 我入左去
Long season我歸唔到佢dream pop...
你咁後期先聽咩
一睇就知你邊度買碟
我都係好懶咁用dup去形容佢地既音樂。
但fishmans真係擴闊我好多
好多謝透明雜誌既洪申豪介紹night cruising
係,剝削音樂人嘅串流
有啲我有買返實體㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞