【LIHKG】【Indie】此時此刻,你在播放哪張專輯XXI

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
因為依家潮流興loser心態同埋魚蛋論
我enjoy廢青時你都唔可以做有為青年
有火有理想有成就嗰啲會被人恥笑係on9仔
未聽過佢哋啲碟 邊隻係代表作? 等我搵日聽聽先
HUMBUG IS SO UNDERRATED
我其實debut之後都冇聽AM, 聽下先

啱啱announce新碟喎
舊AM玩詞真心有一手
尤其對於我食d係英國生活過既人黎講 (雖然得年幾)
佢d詞聽到我會心微笑

agger, 嗰陣廿歲未夠

唔知而家點呢, 冇留意
我指既有火唔係有理想果d
係音樂上,例如果陣流行音樂會興nu metal, green day扮下punk, avril Lavigne會扮rocker, hip hop又有個Eminem... 就算係d潮童emocore 都會無病呻吟大聲吶喊
乜後生仔唔係需要呢d野宣洩下咩
依家都有呀
變晒通俗型RnB 同力架音樂咋嘛
依家嗰啲後生仔邊有呢啲丫
佢地覺得平庸先有共嗚㗎嘛
你大叫、呻吟咪即係你想出位、想超越佢
咪唔鍾意你囉
「好動」就叫「過度活躍」
「多愁善感」就變左「中二病」
仲邊會有so-called「型/潮/反叛」嘅嘢流行
一去到臨界點咪跳樓囉
有咩
我算係幾鍾意聽黑人嘢都完全feel唔到依家hit緊嗰堆R&B同Hip-Hop有咩宣洩成份
就算最hit嗰個Kendrick Lamar頂多叫做多啲嘢講
不過老老豆豆
我覺得就算當年個人覺得煩到嘔嘅Britney Spears嘅Baby One More Time都好聽過依家啲流行曲好多好多倍
又要引用某巴打名言「起碼知自己做緊乜」

發左達記得關照小弟
家陣唔興宣洩
興(偽)文青型大愛型
情情塔塔少不免
仲有乜鬼野都有色正能量 好鬼煩

上年moses 手野咁草食 咁自我排斥於主流
先顯得脫俗
依家最緊要強調自己政治正確
今年成個Oscar頒獎禮都係呢啲煩過閪嘅乜乜宣言

我覺得Moses Sumney隻碟真心勁㗎
所有嘢由音樂到意念都係點到即止
仲要全部都係我近年至buy嗰type
我都唔知呢啲係計得準定真係巧合
㩒錯負皮
一切順利
青少年反叛要威要型要憤世係好正常
我地個年代有linkin park, limp bizkit, simple plan, yellowcard... somehow都係要扮下”恆”以示自己另類

咁唔係好正常咩

以前一街都係飛仔,每間中學都梗會有d人扮大佬學人打交埋堆
而家係街見到d中學生,就算潮少少韓仔look都係平凡文弱style
飛仔呢樣野係咪已經絕左種
諗到呢d就明白到咩係代溝
https://itunes.apple.com/hk/music-video/quarrel/1365148176?l=en

呢頭講完Moses Sumney
嗰頭就見到佢有新MV
主角係佢同佢屋企隻馬

Apple Music限定
有offer了?
有啦, 但差唔多即刻要返工, 想4月返嚟玩陣都唔得
我飛過黎搵你
就係你上次講佢請你就咩都得嗰份?
好, 請你睇show

返唔到嚟唯一嘅upside就係RSD當日我喺度可以買碟
係呀, 搞咗成個幾月

以後冇得返工聽歌上連登睇阿狗
幫我買Nas隻Illmatic live
才俊
SHIN Hae Gyeong
Damdadi - Single

#korea #dream pop
https://itunes.apple.com/hk/album/%EB%8B%B4%EB%8B%A4%EB%94%94-single/1366304060?l=en
TG提我
幾時rsd?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞