【LIHKG】【Indie】此時此刻,你在播放哪張專輯XXI

1001 回覆
10 Like 2 Dislike

今晚訓詁
識我既朋友都知我無聽shoegaze好耐
近年人都傾向emo所以好多細個願意接受既音樂都有種唔耐煩
今日玩微信咁岩見到有北京人share呢首就聽返
先醒起五六年前我原來都為shoegaze着迷過
我指你啲口味好令人諗起某本地唱片店
已睇優先場
哦 知你講邊間
但我無喺嗰度買過碟
Deafheaven 有新歌
睇左個top 30 dream pop album list
作為最鍾意既genre之一竟然識唔到一半
好多00前既都未聽過
有排惡補
未聽過好多原因既
可能係年代問題
可能係條list點去界定dream pop問題
隨心啦
巴打近期聽開咩emo嘢?? 呢排都想聽吓emo, 但發現自己諗唔到有乜聽
mazzy star 新歌新ep

https://youtu.be/ZCW5f-ALm2s
雖然結他果part肯定會受hipster吹捧

但個節奏感好sunbather
鼓手依然強勢
仲有chelsea wolf 做guest(?)

我諗新大碟應該或者可能唔會失手掛
聽咗頭5秒, save得
[慎入]香港樂壇未來棟樑

https://lihkg.com/t/632869/1?ref=android

LIHKG @ Android

笑死

https://seetheeye.bandcamp.com/album/ep

See The Eye - EP
#shoegaze #Indonesia

見到broken little sister, 我又shoegaze下
對唔住 自問可以loop Kiss Kiss Kiss 嘅我真係睇唔晒
「更生歌手」韓梓亮(TL)於2013年因與一男同志肛交後勒索對方25萬,被判勒索罪成入獄26個月。出獄後TL星夢未碎再闖樂壇,在已故江湖老竇的遺產中獲撥36萬投資音樂事業,但口頭承諾投資6位數字的Partner突因太多負面新聞而縮沙,令他前功盡廢,加上經營時裝店欠下「大耳窿」8萬元債務,無力償還,一度揚言要尋死!他接受訪問自爆坐監時被獄友欺凌,幾乎晚晚以淚洗面!21歲淪為階下囚、蒙上人生污點的他發明星夢成狂,自言屢敗屢戰,先後改了四次名,還推出歌曲《反省》,揚言會洗心革面,爬出人生谷底!

呢啲係咩CV嚟
都好特別下
Man我只想做好至gay
聽火炭麗琪好過
呢啲經歷如果發生喺外國應該會造就到啲音樂+外表都好型嘅歌手
但嚟到香港就唔知點解柒到咁
根本唱片公司係想sell獵奇

不如簽埋年尾放監既劉馬車啦
劉馬車好聽好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞