[高達扭蛋/盒蛋討論區3] MSE / FORTE / FW# / SDFC etc...

998 回覆
20 Like 3 Dislike
鋪截單?個網仲有大把可以撳喎
魂shop截左啦

唔知會唔會開返

Sorry

係K澤話就快會截先啱
Sorry

係K澤話就快會截先啱

好似本身就預6月頭會截訂,而家再提多次,但冇特別話爆quota

EX6嗰兩隻日魂就過幾日截
點解 ex07 咁快截,依家係咪只可等港魂?
ex07果隻double x? 皆旺仲有得訂wor
你哋最期待嘅FA UNICORN返黎喇
不過係FW果隻
嚇撚到我呢
有冇人知邊度有得散買Z & UNICORN
聽日會去搵下葵廣果間 現時點行過唔見有
淘寶最直接,唔洗四圍摸門釘
各位巴打,我玩左高達扭蛋已經二十年,睇住佢大起大落,以為K澤整F都叫見得人,點知係MSE澤
,前幾日睇完F最新既EX竟然又係NEXT出過既限定真係好撚嬲,F已經不停炒NEXT冷飯
06有4隻係NEXT出過,連限定都炒冷飯仲要四個月先一次,QC又差,EX好心就出大型MA或者未出過既野,
希望各位可以抵制今次既垃圾EX,向K澤說不,唔好將佢自己既個人興趣放係我地身上,玩家先係比錢果個。
上次DESTINY光翼見MSE澤係BLOG不停求人訂,即係好多人唔滿意
百幾蚊得堆PARTS,明明可以做好小小放係普通彈,革命未成功,大家請努力
主導市場嘅始終係日本果邊
叫得郁日本仔先有用
好似NEXT22轉廠越南咁個系列一下就收皮

抵制Forte唔抵制MSE
即係叫唯一嘅2頭身/2.5頭身系列快D變成歷史
K澤更專心搞MSE同撚狗
魂限套套叫人快買狂買已經係梗

玩咗20年就會知每個扭蛋系列都有優點缺點
SDFC - 1-11造型, 25-35果堆出油怪見到就頭痛
SDFCC - 13開始偷色, 16之後縮水重用模, 仲有4彈呃錢SP
IMPACT - 垃圾系列, 00 S2四小強係依度出極可惜
BIND - 一套5隻垃圾單色聖獸膠(但而家都上埋神檯 )
三國傳 - 偷色重用模垃圾系列
NEXT - 高達類去到08造型先開始正常, 缺件漏件不時有
P01 $380+20其實得GP03D、綠螳螂同GP04又好公道

了解下而家個時勢
玩具本身已經邊緣化, 玩具店越執越多
高達入面嘅扭蛋再入面嘅Forte更加係少眾
30蚊一隻扭蛋過百蚊隻限定大人都覺得貴
依家細佬點會同你玩

巴打嘅革命已經成功咗
FORTE已經半停產狀態
由F05百式既金色變黃色我已經想K澤收皮,成日扮可憐話已經好努力做F,叫玩家買買買,佢自己有幾努力整F玩家有眼睇,整堆垃圾出黎就要我地買,完全唔知玩家想要乜,見到限定果二隻騎士就火。
2ch玩F果堆都唔妥K澤,因為越出
越慢,質素差,仲有FW係針住F黎打
仲有K澤選角係一大失敗,一係就重複Next有既,一係就mse同F都出同一隻,都唔知做乜9
F06有杜賓狼
不過其他又係番炒
F05上色冇事
反而係d關節鬆到不撚知所謂
唔好發夢
點抵制都唔會出現維持300質素又提高嘅FORTE
換走K澤亦唔會令FORTE得到救贖
仲可能間接影響埋MSE

FORTE嘅生產環境已經接近盡頭
質素KEEP到04果種應該要還神
未來走向
1. 一年出1-2彈好似05嘅雞肋質素
2. 系列完結, 2/2.5頭身收皮, FW & MSE平分天下
3. K澤方向300円出量產機+500円出主役機/大型機

FORTE垃唔垃圾見仁見智
F01-06, 21/37係新選角
EX01-05, 4/6都係新選角大型MS
已經避開DASH果堆唔出, 連NEXT/MSE出過都唔畀出咁應該出乜,
又確保到有人氣機/銷量
番炒=差 Hi-Nu、報喪、00Q、SUPER GUNDAM
武者七人眾直頭佳品
除咗ZETA我比較鍾意NEXT22果隻之外
其他都應該係新>舊/55波

間唔中都有睇5ch
對K澤能力肯定嘅人一定佔大多數
因為多數會玩埋MSE
單論對FORTE評價都係55開
F01/04更加係73比好評
會更新BLOG、公開製作進度、考慮改良關節
由死水DASH去到今日無功都有勞

要橫向比較FW同FORTE意義不大
FORTE始終局限係粒扭蛋大小
仲要係500円鬥300円
要鬥就搵MSE
而且FW QC都下降中又係不斷炒冷飯

K澤/FORTE嘅不足點係有唔少
出得慢係死症
估計真正原因係讓步畀MSE
次要先係成本問題
05係5彈最差
近戰武器被閹割
QC升到500円或許有些少提昇
都係果句04質素已經收貨
仲有從未回應EX中獎機率奇高問題

結論
真愛就繼續課金
永續SD比例扭蛋
唔鍾意就唔好買
自己唔買又叫人唔好買
唔係一個好心態
見到NEO個慘況
GGEN/機戰造型演變
MSE如日中天
罷買換主管係天方夜譚
我只係想令MSE澤可以專心整MSE
既然佢整F覺得咁辛苦,又話成本高,又要,冇誠意選角
如06點解要出THE O同卡姐,不過如出渣古三改,紅勇敢好過
好心就優先出未出過既選角,HI NU NEXT 已經出過三次,同一隻主角要咁多隻WTF
一年出得2SET,不如摺左F等佢努力整MSE,反正MSE越做越好
巴打講起dash 我諗起05果二隻垃圾機動工兵,07紅色機盾牌欺騙玩家,仲有隻底座垃圾,08全套炒冷飯
訂左FW 希望呢隻無伏啦
幾錢訂?
孤仔435
呢次ex應該skip
留返出華沙哥CB先課金
我係覺得價位進取到過左位
eg v2ab 要齊 應該要4隻蛋
當你30蚊粒 都120
大佬 買到盒hg
到魂限 dx 差唔多400蚊 點跟

睇返以前盒蛋 ak個價位親民好多
係唔知做乜唔做 轉un
砌唔係問題 甲頂甲 又分ab吃相太難睇
又死line

forte 其實同一開始next 變化唔算大
外型係吸引 但砌落就屌曬鬼
同埋選角時好時曳
都令人卻步

重點係冇乜新高達出
一直都係消費緊fans
既然消費回憶 選角其實有大把野可以出
seed系列 00 海盜 wing 5子 啤牌同盟 迷惘
最簡單 突擊 決鬥 神盾 暴風 閃電
大把人會想入

既然價錢企硬 設計變化短期應該唔會有突進
qc 分色 keep住
選角比d誠意 係有得做
Virtual On好貴
好撚貴
港魂大約6.5算
EX07應該~$320左右
睇銷量而定
之後有機會兩兄弟一齊出
想買返EX03
邊度仲有得買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞