居屋2018

1001 回覆
32 Like 5 Dislike
單人既話佢都唔預你買大單位啦
當320萬 首期5%,月薪2萬8 供萬三左右應該冇問題?
無,過到壓測
長沙灣果個幾好咁
上年8年年資可能有 今年可能撞正心水地段多人買 成10年年資先拎到
其實我一直有個問號係到,限左個資產,又唔比入息過高,即係唔比人Full pay?
1個人限資產9x萬
唔係 非核心配額計左入白表入面
e.g 2200個係比白表, 入面400個比單人
淨低1800個係白表既所有(650個比左有長者既白表)
最後有1150個係核心加非核心白表
揀樓次序就非核排最後咁解(唔計單人)

有錯請糾正
所以如果白表核心家庭如果有800,非核心就會得返350,名額就會小過單人。咁理解有冇錯?

唔該曬
想問下花紅計唔計落去月收入
如果我下年過左入息上限 但我而家去抽又抽中 會唔會到時冇左個機會

佢計你上年同今年半年入息,只要簽間屋合約前唔過就無問題
Full pay買乜撚居屋
好似唔應該咁計?
我冇見到佢再有分到 核/非核心 既配額
因為係抽, 只係機率問題, 可以1150個都比非核抽晒

利申 heahea地咁睇過下申請須知only 有錯勿插
2年後可以除名
但除左之後都唔可以再抽
唔該曬

問多條問題,係咪因爲非核心家庭冇配額,所以有機會最尾連400個單位都冇?抽中機會仲細過單人?
唔係 非核心配額計左入白表入面
e.g 2200個係比白表, 入面400個比單人
淨低1800個係白表既所有(650個比左有長者既白表)
最後有1150個係核心加非核心白表
揀樓次序就非核排最後咁解(唔計單人)

有錯請糾正
所以如果白表核心家庭如果有800,非核心就會得返350,名額就會小過單人。咁理解有冇錯?

唔該曬

諗咁多做咩,如果1000個單位1200個白核2000個非白核5000個單人

800個會比曬白核200個比單人,非白核車尾燈都見唔到
其實我一直有個問號係到,限左個資產,又唔比入息過高,即係唔比人Full pay?
1個人限資產9x萬
Full pay買乜撚居屋

唔係無只係白表唔得無話綠表唔得,綠置居1成幾人係full pay買
有錢供樓,去供私樓咪仲好過供居屋
單人最平15x萬 資產限9x萬
過左100萬又無得入紙
既然最平15x萬 我有9x萬 滾多少少就夠full pay
又要限左你要供
邊有得咁玩 俾你一開二仲得了嘅,你單人白表就得

除名係可以,不過係除你名唔係除你阿媽名,你自己申請公屋/居屋

你真係以為政府傻架咩,邊有咁易俾間屋你
佢內部係唔係咁玩我就唔知
但係申請須知好似唔見 核/非核有再分配額
核/非核 我理解係當抽獎咁抽 機率係一樣
1間變3間屋呢個玩法都諗到
冇人夠佢玩啦
白居二 白表單人 有冇保底名額?
申請須知有寫次序...
長者核(650) > 核心 > 非核心 > 單人 (200)
你覺得核心會用唔曬個千幾個quota,非核心仲有得揀?
屌你老母啊
又要用綠表又唔肯拎返間公屋出黎咁撚大貪
On9 人地講到明白核簡撚完晒先會到你白非核
你覺得仲會有單位剩咩,白單人係留左400 個,所以先會有機會有得簡。

有時d 野人地唔會白紙黑字當規則寫出黎,用下個腦諗就個。今時今日仲以為白非核有機會抽到個d 真係 ,好希望多d 呢d 人。少d 對手
房協公平過房委好多啦屌
比啲老野玩撚晒啦
請問核心家庭2人同3人(第3個係未出世bb)係咪冇分別?我填唔填bb應該都無所謂?(應該16周就填得?)
房協可以兄弟姐妹,居屋焗住單人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞