居屋2018

1001 回覆
32 Like 5 Dislike
好撚驚 佢前幾年仲差落幾十萬卡數 要債務重組 博唔博好
唔博
不過都係個句 中左先
不過居屋補完地價就可以當私樓咁玩
可以轉H按30年 有cash rebate 不過有壓力測試
但有錢補地價又不如搵多個人頭買多間
留名
如果老豆曾經係公屋戶主,但而家已經除左名,佢合唔合資格抽白表?
如果我爸爸同媽媽離左婚,我同媽媽住,爸爸岀面自己一個租緊屋,我揾爸爸同我一齊白表抽會唔會易中啲? 平時有同佢岀黎飲茶關係良好

不過如果我真係中左既話,會唔會收返媽媽的公屋 定到時就咁除左我名就得?
老豆同老母離左婚,老母已搬走同最近出面買左樓但未係公屋除名。我同細佬跟老豆住係公屋。我人工38k。我老豆同細佬用唔用得綠表抽?可唔可以中左先除我同老母個名。
thanks 巴打🙏🏻👌🏻👋🏻
true
如果老豆曾經係公屋戶主,但而家已經除左名,佢合唔合資格抽白表?
一生人得一次機會,你老豆己經享用過,除非佢有極強理由而房委會又批先得。

一生人一次唔係指買過居屋,做過業主咩?我見申請表無講做過曾經係公屋戶主就申請得既?
如果係公屋住戶,用白表去抽,都係抽到先要除名?
我聽到要通知房署,係咪真
據我所知
一生人一次=所有政府房屋福利
輪到公屋(戶主)
就算除咗名
個「一次」已經用咗
所以就算交表都只係會收咗$240而唔等於收埋個申請

好似係咗
一家四口可以點分?
同老婆離婚?
真係抽中是咪8月就要問銀行做按揭比首期,9月就要開始供
好似收樓後先開始供
大概出年2月
如果抽到東涌都唔知買唔買好

不過都係抽到先算啦
唉,單人過左入息,要夾埋細佬先白非核先合資格。但白非核又話冇機會中。一世都唔輪到我
已夾附《綠表資格證明書-祇適用於出售居者有其屋計劃單位》正本(如適用)

請問呢個點解?
睇你去邊拎 屋邨辦事處30秒
其實房署個網有得DL
唔明點解個個走去排隊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞