居屋2018

1001 回覆
32 Like 5 Dislike
祝你好運
想問下 我+媽 抽,算吾算兩人家庭

* 我爸有樓,同我媽仲係夫妻
吾你老母
夫妻唔可以分開抽 除非離咗婚

人地想抽咪比人抽,最多比人DQ姐
應該要除名先可以用綠表抽
南昌聽聞夏天會有臭味
啟德有出口係正樓下
啟德你鎖好門個下計 分分鐘3分鐘已經到月台?
之幾頁有巴打quote左以下呢段:

8. 我/我們承諾因是次申請而購得的單位,會由所有名列本申請表第一部分的人士共住。若其中任何人士擁有 公屋戶籍或其他資助房屋計劃紀錄,在(i)買家接收有關單位的日期;或(ii)於轉讓契據的日期起的第10個工作 天(包括簽署日期在內)開始計,以較早者為準,必須在60日內遷離原屬單位並刪除有關戶籍或紀錄。

唔知a唔apply到落我個case?
理論上 你老婆有居屋 你唔可以申請居屋
公屋有你名 申請居屋要所有人申請
咁樣衝突左
唯一辦法好似係你盡快公屋除名?
其實買居屋2年樓花個d人會唔會好抵?
用1年前政府定價買2年後樓
等於你用小小首期就買到樓花
例如綠表15萬 買300萬樓
3年後分分鐘已經400萬
未入伙先賺100萬
跌呢?撻訂走人 輸15萬好過輸50萬
又可以繼續住公屋
其實咁樣係咪冇得輸?
你結左婚,反而公屋冇除你名?
你地婚後一同住?
姐係四人一同住?
你老婆又肯同你大哥一同住呀?
就係唔清楚可唔可以跟上面咁講,抽中後60日內先搞除名。因為我咁岩聽日飛,11號先返

btw,thanks巴打,叫左屋企人呢幾日去問清楚。
住老婆白居二,因為結婚同埋今次抽居屋都係一個月內發生既事,搞唔切咁多野
如果4月11日前未除名 之後會除
不如照交表 反正先240
因為你冇其他選擇
撻訂已經係輸左啦,只不過輸小當贏。
都係一種賭博
同埋撻訂後間公屋唔知伯唔伯照收返,隨時錢又無,屋又無埋
不過抽中唔買 分分鐘呢世未必再中
而且跌市有一大班人走鬼
冇人同你爭
睇你有冇自住需求
唔收
老婆白居二有名,會計埋你
因為你地係一個家庭
你公屋正路應該要除名,咁就可以跟程序俾綠表阿媽同大哥抽
但兩難既係,你地似乎係三人單位?
如果除左你名
你阿媽如果未滿65歲,係要同大哥搬去二人單位
應該要除名先可以用綠表抽
之幾頁有巴打quote左以下呢段:

8. 我/我們承諾因是次申請而購得的單位,會由所有名列本申請表第一部分的人士共住。若其中任何人士擁有 公屋戶籍或其他資助房屋計劃紀錄,在(i)買家接收有關單位的日期;或(ii)於轉讓契據的日期起的第10個工作 天(包括簽署日期在內)開始計,以較早者為準,必須在60日內遷離原屬單位並刪除有關戶籍或紀錄。

唔知a唔apply到落我個case?
理論上 你老婆有居屋 你唔可以申請居屋
公屋有你名 申請居屋要所有人申請
咁樣衝突左
唯一辦法好似係你盡快公屋除名?
就係唔清楚可唔可以跟上面咁講,抽中後60日內先搞除名。因為我咁岩聽日飛,11號先返

btw,thanks巴打,叫左屋企人呢幾日去問清楚。

你老婆中左白居2,你公屋冇除名又走去抽,小心坐監
以上係講緊最壞情況
萬一抽唔中,又除左名既後果
搬細啲都無所謂,已經住緊超舊式果啲,細無可細
最慘我聽日飛,而家想除名都除唔切。
希望上面個條款岩我洗
如果要照抽綠表
真係要問多d人
填錯分分當你虛報
到時就麻煩
其實買居屋2年樓花個d人會唔會好抵?
用1年前政府定價買2年後樓
等於你用小小首期就買到樓花
例如綠表15萬 買300萬樓
3年後分分鐘已經400萬
未入伙先賺100萬
跌呢?撻訂走人 輸15萬好過輸50萬
又可以繼續住公屋
其實咁樣係咪冇得輸?
撻訂已經係輸左啦,只不過輸小當贏。
都係一種賭博
不過抽中唔買 分分鐘呢世未必再中
而且跌市有一大班人走鬼
冇人同你爭
睇你有冇自住需求

公屋買係有賺唔係點引你交間屋出黎,白表買計漏出去租樓個價錢,白表買就更係現樓好可以即住慳租錢
認真問
無入息 學生 抽唔抽得單人隊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞