居屋2018

1001 回覆
32 Like 5 Dislike
大單for sure
大單, 座向呢o的個人觀感可以習慣, 面積大細點習慣都唔會改變
  小組委員會亦決定沿用既定的選樓優先次序,其中受房委會已宣布的清拆計劃影響的美東邨美東樓和美寶樓及白田邨第9、第10、第11和第13座的住戶,其申請將獲絕對優先選樓資格。截至二○一七年八月底,受影響的住戶約2,900個。在其他一般綠表和白表兩個類別當中,家庭申請者又較一人申請者優先。(見附表三)

發言人說:「參加『家有長者優先選樓計劃』的家庭申請者將會較其他家庭類別的申請者優先,我們將會為前者預留1 300個單位的配額;綠、白表申請者各佔50%。有關配額旨在讓其他類別的家庭申請者有較大機會購得1 624個屬於實用面積41平方米或以上的較大單位。如參加『家有長者優先選樓計劃』的家庭申請者未能取得配額,他們仍有機會在其他家庭類別下購買單位。

未必個個都肯買居屋
去過東涌個度,住既環境真係唔錯,逸東提供飲食日用,得閒仲可以行下山
真係好遠, 去邊都唔方便
抽中東涌唔要
下次係咪可以照樣抽? 要過冷河?
啟德中型單位定長沙灣細單位好?
要駁車先去到東涌地鐵站,步行快約15分鐘,大約沙田行去火炭
公屋戶主 阿爺, 成員 我,我弟弟,我父母。

我填綠表時 唔填我細佬得唔得?
我覺得好過天水屯門元朗,將軍澳馬鞍山,不過都係睇方唔方便返工
I know that feel bro
如果天水圍係坐西鐵出入既,大部份都係輕鐵>西鐵>地鐵咁轉,最少都要轉2程,東涌果個位當你一程駁去東涌站,返尖咀或港島沿線都係轉多次車就得,平均都係2次
公屋戶主 阿爺, 成員 我,我弟弟,我父母。

我填綠表時 唔填我細佬得唔得?

哥哥,唔好唔要我
其實都係睇你工作需要
有d工種東涌冇 一定要出去
如果你本身打算東涌附近搵工 其實冇咩所謂
當年天水圍都係一塊爛地
世上本沒有市區
起的樓多了
也便成了市區
想請問下,我阿豆係公屋戶主,個戶籍我有份,但我最近買左樓,未刪得切我個名,咁我阿豆仲可唔可以用綠表抽,定係要我除左名先?定係抽到,到時居屋唔落先名?
其實搵啲二手居屋盤咪仲好 則又靚啲,有啲單幢近地鐵站仲正
有冇平先?
都係六球咁上下
樓舊其實有乜所謂 簡單裝修下住幾年升既數都唔止喇,換樓又已經補左地價唔洗煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞