居屋2018

1001 回覆
32 Like 5 Dislike
啟德隔一條街講緊20000一呎
你居屋市價做緊14000都冇
自己睇
單人又唔想要東涌不如去買六合彩
其實買居屋2年樓花個d人會唔會好抵?
用1年前政府定價買2年後樓
等於你用小小首期就買到樓花
例如綠表15萬 買300萬樓
3年後分分鐘已經400萬
未入伙先賺100萬
跌呢?撻訂走人 輸15萬好過輸50萬
又可以繼續住公屋
其實咁樣係咪冇得輸?
撻訂已經係輸左啦,只不過輸小當贏。
都係一種賭博
不過抽中唔買 分分鐘呢世未必再中
而且跌市有一大班人走鬼
冇人同你爭
睇你有冇自住需求

你個15萬係計緊首期?比左首期之後撻同抽中唔要好似唔同講法wo, 前者應該唔可以再玩居屋
認真問
無入息 學生 抽唔抽得單人隊

唔好幫我假設多樣野

咁即係抽唔抽得
認真問

唔好幫我假設多樣野

咁即係抽唔抽得

屌睇下個須知好難咩?
認真問

唔好幫我假設多樣野

咁即係抽唔抽得

屌睇下個須知好難咩?
http://hos.housingauthority.gov.hk/mini-site/hos2018/common/pdf/application-form/hos_2018_app_guide_white_c.pdf

thx
認真問

唔好幫我假設多樣野

咁即係抽唔抽得

屌睇下個須知好難咩?

抽就一定可以抽,唔合資格都可以比240去抽
壓力測試可能都fail
綠表冇壓力測試
但好似都會睇入息
要諮詢人
當你買600萬
30萬首期 唔好唔記得印花稅 要二十幾萬
仲有裝修搬屋呢 都要有60萬啦
total 月入5萬
供25年 要2萬5一個月
仲要加息
頂到嗎?
真係要計一計
再諗深少少 3年前樓價到依家升3成
3年後你儲到筆錢 到時呢幾年都好似過去咁升
又要再儲 儲完又升 升完又要儲

你地好似講到香港樓唔會跌甘架喎!
政府最叻係推人入火坑...如果係用心解決住屋問題就俾有家庭既後生仔先上樓啦! 加建公營房屋俾本地人而不是新移民...難為本地港人就安步就班甘排隊等等等等...都不及新移民打尖快:(
佢地先係社會既新力軍!
到2047年後,睇中共會點解決地契問題!(改土地用途,想點就點;到時又有班移民潮)
加上黎緊 中國 同美國 打經濟貿易戰 加速 經濟會泡沫化 !
諗野要深入些 ...別把可以住變成投資工具 。
綠表冇壓力測試
但好似都會睇入息
要諮詢人
當你買600萬
30萬首期 唔好唔記得印花稅 要二十幾萬
仲有裝修搬屋呢 都要有60萬啦
total 月入5萬
供25年 要2萬5一個月
仲要加息
頂到嗎?
真係要計一計
再諗深少少 3年前樓價到依家升3成
3年後你儲到筆錢 到時呢幾年都好似過去咁升
又要再儲 儲完又升 升完又要儲
跟本公屋係好強勁既防守網
大市升跌都震唔到佢地
你話十年前公屋如果換左居屋就fat fat
係啊 十年前囉
唔係呢幾年

ps 一年前買左居屋,升左一球
抽到就架買啦,邊個會撻訂咁笨柒。
跌左都未必買得起 冇銀行借錢
16年真係好多人撻
用老豆張綠表抽(無我名),中左間居屋可唔可以落我名?
可以
但點解唔留多個人頭?
咩都未起出黎咁老定
等等
好似唔得
一定要配偶 或者18歲以下子女
不過補左地價就咩都得
地鐵出年通車了
想問綠表公屋申請表入面個家庭成員係咪只可以寫公屋有名既成員? 我無公屋名,唔係直屬,但遲d想一齊住可唔可以寫埋我落去
唔寫你名你都可以入去住
我驚寫左落去,佢又話我虛報多個成員
唔寫落去,又驚佢捉我虛報家庭少個人

都係想依法辦事ja, 睇左須知幾次都搵唔到
https://topick.hket.com/article/1864255/%E7%BD%AE%E8%BA%AB%E8%B1%AA%E5%AE%85%E7%BE%A4%E4%B8%AD%20%E5%95%9F%E5%BE%B7%E6%96%B0%E5%B1%85%E5%B1%8B%E6%96%99%E8%B7%9D%E6%B8%AF%E9%90%B5%E7%AB%995%E5%88%86%E9%90%98

啟德屢誕地王,預計將於明年推售的啟德居屋,位處煥然壹居和啟德1號之間,附近亦有嘉匯、天寰和龍譽等豪宅。《經濟日報》記者實地視察,估計啟德居屋距離港鐵(00066)沙中綫啟德站出入口僅不足5分鐘路程,十分便捷。
月入25K
60萬首期
供唔供得起400萬樓
又話加息屌你老味
綠表申請 你公屋租約有咩人就寫咩人
家庭冇規定要總動員
你可以拆幾個家庭都得
但綠表就要申請個間公屋有咩人寫咩人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞