居屋2018

1001 回覆
32 Like 5 Dislike
屋企有居屋
可唔可申請
長者計劃 你望望份申請表 就知點apply
抽中左好似邊個住都得 唔出租就得 唔知有冇記錯
好佩服某啲巴打咁熱心答問題
其實真係唔使答佢地啦
個個乜都唔睇做伸手黨
肯定大把錢
平時買野都唔洗睇價錢
拉你自己出黎白表
http://hos.housingauthority.gov.hk/mini-site/hos2018/tc/index.html

入去望望先啦
肯定答到你9成5問題
白核安排基本上衰過白單 排第一都無用
我係你就分開抽算
有心抽嘅應該先張申請表睇一次先。
唔清楚呀
所以房署個邊都有D意見比番我地
想我地同佢一齊住
不過屋企唔夠地方

而家諗下可唔可以分多個單位出黎
反正佢又唔係成日留係香港 一年先一兩次
大伯無物業架
內地有錢親戚供養佢架
成班懶撚
Google 都懶啦
但佢唔係我直屬血緣關係好似唔得
有冇人知
啟德真係好正
基本上係地鐵上蓋
長沙灣唔係咩?
抽白居二唔抽新居屋我自己
係唔得呀 死心啦
連祖父母都係要你父母過咗身先可以一齊申呀
自己去search下啦
屌 係咪on9 架
白核最後果個 都會揀先 白非核最頭果個呀
明唔明呀
揀樓先後係睇屬於邊個組別 再睇 個波個號碼
想問下如果老豆買居屋
但佢入息唔夠多
如果我本身有按揭負債,再做老豆擔保人,會唔會影響按揭成數呢
其實南昌都幾好呀
想問下 我+媽 抽,算吾算兩人家庭

* 我爸有樓,同我媽仲係夫妻
有啟德買啟德 冇就南昌 再冇又唔要東涌就明年請早
吾你老母
夫妻唔可以分開抽 除非離咗婚
我情況有啲複雜,想請教下各位巴絲

1. 我本身住公屋,阿媽係租客,我同阿哥係家庭成員
2. 我今年結左婚,老婆佢之期中左白居二(無落我名),我公屋未除名

咁我申請綠表,申請人寫我阿媽,家庭成員寫我阿哥,咁洗唔洗寫埋我?因為我見指引寫家庭成員結已婚,要填埋伴侶資料。但咁樣就有一個家庭成員用過資助計劃,條款上係唔合資格。

咁既情況下,我應該照填我同我老婆,之後學前幾頁有巴打quote過,要中左後60日內除名。
定係
唔寫我個名,只係用阿媽同阿哥去申請?但變左同公屋住戶門單有出入,唔知有冇影響。

好想抽中
想買既睇一睇買樓10大誤解
https://lihkg.com/thread/586245/page/1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞