居屋2018

1001 回覆
32 Like 5 Dislike
綠表冇壓力測試
但好似都會睇入息
要諮詢人
想問係咪即係 白表同綠表一樣 唔洗補地價
當你買600萬
30萬首期 唔好唔記得印花稅 要二十幾萬
仲有裝修搬屋呢 都要有60萬啦
total 月入5萬
供25年 要2萬5一個月
仲要加息
頂到嗎?
真係要計一計
白表核心家庭
自己開公司,填收入果part會唔會好麻煩?
fg咋巴打
屋企人冇諗過買,所以唔會出首期
有錢咁多年去晒旅行
定係應該自己第日買間300呎內,兩個人住算
再諗深少少 3年前樓價到依家升3成
3年後你儲到筆錢 到時呢幾年都好似過去咁升
又要再儲 儲完又升 升完又要儲
白表家庭
目標長沙灣一房單位,機會係咪極低?
係 抽中都已經難
仲要比較頭位先有市區選擇
否則得番東涌
我想問下 今係咪冇重售單位推出?
其實渣綠表既人 覺唔覺用黎抽好蝕 又貴 拎著有得平既門卷 但冇得用

供又難供 真係優先簡樓?都係睇你排第幾 我又唔覺 比5%首期 之後供到隻狗咁 首期又唔係冇 因咩事要比小d然後供得咁難受?

個則真係起得好奇怪 唯一好真係新樓
除左咁 點解唔簡二手市場

純粹討論下
20倍槓桿
二手市場係指居屋二手市場定私人樓?
屌, 原來你都未唸清楚
唔0怪得之D人話宜家D人買樓仲求其過買裸菜
我想問下 今係咪冇重售單位推出?

應該有,不過未起好加細單位吸引力唔大
單人白表係咪係好難抽
有無巴打知道可唔可以上網交表
白表核心家庭
自己開公司,填收入果part會唔會好麻煩?

Yes,有排你填同資產好易超
條友根本就鳩
其實佢話 綠白表 50:50
重建戶有二千九百個 優先
見佢常見問題果度 所有重建戶都係屬於綠表
先唔理自後次序問題
假設 有九成重建戶揀 綠表後面果d 人係咪 唔洗揀?

利申 白核

估計係重建戶重前過入表既綠長者揀,重建戶簡曬先開始綠白長者
問過好似冇 岩岩send左email

有關你於2017年3月6日致房屋署綜合查詢中心的電郵查詢屏欣苑後補單位事宜,現回
覆如下:

在「出售居屋單位2 0 1 8」的銷售,預期2 0 1 8 年8 月的預定選樓期開始前, 過
去兩次居屋銷售計劃(包括屏欣苑)下準業主的物業轉易程序不會全部完成。因此, 這
次銷售計劃不會納入因買賣協議撤銷而收回的單位。

由2018年3月22日至2018年4月11日,市民可於以下地點的個別辦公時間內索取或從網
站下載「出售居屋單位2 0 1 8」銷售計劃的申請表、【申請須知】及是次出售單位的
售樓資料簡介:
房委會居屋銷售小組(下稱「居屋銷售小組」)(九龍橫頭磡南道3號香港房屋委員會
客務中心第一層平台)(近港鐵樂富站A出口);
房委會轄下各屋邨辦事處及租約事務管理處;
房協轄下各出租屋邨辦事處;
民政事務總署轄下各民政諮詢中心;
深水埗房屋事務詢問處(九龍元州邨元州商場二樓平台);及
網站:www.housingauthority.gov.hk

謝謝你的查詢。

房屋署
居屋銷售小組
居屋 唐樓 單棟式
20倍槓桿 咁勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞