其實販毒利潤有幾多?

276 回覆
143 Like 7 Dislike
佢傻的。

以前讀經濟,有讀到公共行政上,唔會將毒品賣家趕盡殺絕。因為個需求彈性價格嘅問題,政府傾向將毒品賣家局限住,有人諗住做大,先會岀手。令到市場價格盡量唔好太高或太低,要有個平衝點,會覺得有啲貴,要少食;又未致於要打劫去買黎食。
參考雅片戰爭
愛巴連販毒投資回報都有研究
其實要完全打擊哂真係無可能 我當你而家所有係香港製毒都比人掃哂 收哂皮 但係而家既有個班上哂癮都一樣demand 呢樣野 但係無supply 幾多錢都要硬食 咁個profit margin 就自然大 一樣吸引到d 人係香港再製過毒個市再起過

或許有一日要斬草除根咁殺哂所有上癮ge 人同埋同時令所有毒品recipe 消失先可以真正無哂人吸毒
你係咪痴左線?係到討論毒品與經濟學你就上哂電咁。

其本上你有讀經濟/公共行政都會有討論呢樣嘢

其實你係咪開始有幻覺?
就快三億都唔夠
我放棄左同佢講野
係,呢個就係公共行政嘅主張。

冇辦法打擊哂,只能盡量控制
其實有個相似啲嘅例子,就係美國禁酒令
聽落去好似好好,實際上根本就係做唔到,連啲高官都有自已私人釀酒。
Block 撚柒佢算啦
條友都無腦
聽講瑞士政府整咗個吸毒所
等大家有得食 之後降低左犯罪率

一個禮拜420m
冇錯 係四億兩千萬 唔係四百二十萬 重要係美金
連登仔話大麻唔係毒品,食完可以上太空做藝術家,唔爭在種埋賣埋啦

屌你老母死道友

睇下藥用大麻油係點用先講啦
鎂銀灰色架,硝酸鉀呀,中學冇讀過咩
討論?有咩好討論呀,販毒班仆街賺幾撚多錢都無用,做一件錯嘅事而賺錢,有乜撚嘢好討論呀

其實佢地都係仆街 毒販要死

都係想用經濟 公共行政嘅角度去深入理解姐
都唔知你起晒鋼做乜鬼
你係咪屋企人曾經食過啊?
其實你係咪係發育時期有食開?

所以你嘅理解能力,對複雜嘅學述理論嘅理解同思考能力岀現左問題?

呢啲同性教育一樣,唔講唔代表佢唔會發生。
荷蘭都好似有差唔多的地方,佢地係俾吸毒者有個安全的環境吸毒,唔會吸吸吓毒死咗,同時吸完毒會有社工同佢傾,睇吓會唔會有原因引致佢地吸毒,希望係根本處理佢地的問題。
佢一個月要洗兩萬美金黎買橡根……

用途……紮住啲錢
聽講瑞士政府整咗個吸毒所
等大家有得食 之後降低左犯罪率
荷蘭都好似有差唔多的地方,佢地係俾吸毒者有個安全的環境吸毒,唔會吸吸吓毒死咗,同時吸完毒會有社工同佢傾,睇吓會唔會有原因引致佢地吸毒,希望係根本處理佢地的問題。

Yes 係呀 就係我想講嗰啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞