一人一句見工時被問到無言以對嘅問題

267 回覆
159 Like 9 Dislike
除非你口不對心,否則我好難唔知

考反應
啲仆街咁撚樣問得你
一係佢係無心請一係就想壓鳩你價架啦
我要求已經唔係高
都係你寫住嗰個數
你仲講到出唔到想壓低啲咁

咁即係唔撚啱傾啦 駛撚同佢客氣
仲要我專登過來嘥鳩我時間嘥鳩我車錢
我乞食都唔柒打你工啦仆街
祝佢快撚啲執笠添呀垃圾公司
問你有咩興趣
屌 我有咩興趣同份工有咩關係
我答我鍾意行山,唔通放工你又會約我行山咩
有時都係D渣住雞毛當令箭既HR/經理問埋D咁既19問題.
我都比人問過呢個問題
真係同工作完全唔關事囉
一分錢一分貨
你有咩野願望?
點解要請你
呢條都唔算難
等你講完之後
佢再講 :「有其他canadate 都有你呢d特質 要求薪金仲低過你,我點解要請你?」

心諗屌你老母

唔怪得佢地唔請你
神燈?
到最後問「你有冇乜嘢問題?」
次次都唔知問啲乜
想互射
我會問下公司未來發展既方向
或者係業務focus係邊個market(再深入小小)
但好多時唔係真心問
因為只係比個hr覺得我想入間公司
嗱香港啲HR除咗黑暗醜惡之外呢,問啲問題仲好撚戇鳩架
有冇試過同同事嘈交?因咩事? 會點解決?
有咩career path(當時in receptionist)
In過一間明明係佢地打黎話對我有興趣 我就即管去in下 去到佢問我:你都冇經驗不如你說服我點解要揀你? 我心諗屌你咩!你自己打黎搵我 我屋企都大過你間office 仲要冇冷氣 不如我問返你點解我要揀你公司啦!又唔知自己個brand 係網上臭哂
我遇過,我真係遇過

我好坦白答佢:
「如果佢肯低於市價做你份工,只有兩個可能性,一係佢d資歷同經驗有好多係吹出黎既,佢自知自己能力不足唯有減價求售。第二個可能就係佢好急搵工,所以平d都好但求騎牛搵馬,到佢settle到之後跳槽既機會都好高。
如果我係你,應該會好小心咁審視呢d跳樓貨,因為真正有能力而又打算為你長期服務既人,係唔會咁容易大減價益你既。」
有冇興趣開名?
咁又唔係全部
請我既果間公司既hr
我覺得佢又nice又好人
兩條佬in我,project team人唔係hr黎
問 平時有咩興趣?
我:踢波
捧開邊隊?
我:皇馬
冇睇英超咩?
我:睇開西甲多
我地公司有足球隊架 遲d一齊踢啦
我:(笑) 有機會既話好呀

最後請左亦都有一齊踢
in國泰已經問,輕鬆答
其實都係想你講多d野,講自己有興趣嘅野一定唔會口啞,除非你吹水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞