一人一句見工時被問到無言以對嘅問題

267 回覆
159 Like 9 Dislike
reject就岩啦
我遇過有d公司會講
你冇呢方嘅經驗,又話佢好擔心,想壓你價
本身個價都唔高,佢仲想壓
傻的嗎
who is your role model
Gay test
我:「舊年公司無人工加嘛,我咪轉工。」

佢:「如果我請你之後下年又唔加人工,你係咪又走?」

我:.............
直接問依加mr唔可以番工
直接問依加唔可以番工
申請份工之前已經開左個價比佢
佢見到尾一壓壓兩成
之後問呢個數會唔會考慮

計返先比在職果份一樣 即係無加過
真係當堂dead左幾秒
我試過夜晚6點幾interview 完比人隊張contract 埋黎叫我簽左佢聽日返工,嚇到我即刻走

又有一次5點幾interview 叫我即刻決定可唔可聽返工,我話要諗諗,佢話比半個鐘我諗
好猴禽下
HR: 如果公司容許你上班時間講粗口或者睇咸書你會選擇邊一樣?
我停左3秒 先應佢
擺明請唔到人 或者多野做急住要人
"答你都多鳩餘, 一陣又問我點解唔apply隔離再隔離嗰間, 沒完沒了
快快趣趣, 請就請, 唔請就唔請, 一句到尾啦, 屌你, 優柔寡斷咁撚嘢
點出嚟做嘢呀ON9, 返屋企自己反省下啦"
你做人有咩使命
講3個弱項會點影響到工作
你in FedEx?
對5年後有咩計劃
我屌你老母 有冇工返都唔撚知計你個閪咩
點解你會想做呢份工

無錢等錢洗
講佢公司好既野
佢下下都話其實格黎果間都係咁,點解要見我呢間

答佢其實格離個陣都有咁問,點解係都要問我呢條
仲有d 仆街好鐘意問黎緊有冇interview/ in 左邊幾間,話有又死冇又死
好多問題根本大家都知答案 問黎根本無意思

轉工為咩?
人工囉 唔同拯救地球咩

點解in我地公司?
你打電話叫我黎in架嘛大佬

有無搵其他工?
無呀屌你老母淨係等你開飯呀仆街!!

隨口問下無所謂 但認真問得依啲問題既都唔會係咩好公司
一唔係以恥笑既語氣9答 一唔係就照講最虛偽既答案 唔好放係心上
「你覺得入左黎本公司有咩抱負?」
Agent:「有個公司睇完你個Profile有興趣想約你In」
我:「OK既,咁見下」

對面HR:「你點解會有興趣Apply依個Po?係咪覺得自己有咩能力勝任?」
我…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞