一人一句見工時被問到無言以對嘅問題

267 回覆
159 Like 9 Dislike
就係問我知唔知你第一題想問我咩
公司唔容許我咪又照睇 無分別
Lm學野
知 你問左啦
因為隔離冇請人
HR最鐘意問on9野
係咪話漏油
有咩問題
點解你gpa咁低?
其實做得HR既人係咪都弱撚智?

成日懶係問啲好刁鑽既問題 以為自己好撚醒

問啲野又唔合理 搞到人地答你都係鳩吹出黎 請演員咩你

UP完又要壓人價 好心個人工上限唔好寫返你想果個價 咁大家唔好哂時間黎見
其實做得HR既人係咪都弱撚智?

成日懶係問啲好刁鑽既問題 以為自己好撚醒

問啲野又唔合理 搞到人地答你都係鳩吹出黎 請演員咩你

UP完又要壓人價 好心個人工上限寫返你想果個價 咁大家唔好哂時間黎見
亦師亦友
你答有,Interviewer覺得你晌度周圍試,唔會好認真對待,再9D嘅interviewer就會追住問另外嗰啲係乜,點比較兩間兩份工,我驚你未到傾offer已經口窒到俾人西9咗。

一開始答無 (加兩錢誠懇),顯得你係好有興趣呢間公司/工,先試下見。啲line manager同HR先會認真少少看待 ,又唔會有上面嗰啲9屎問題,最多都係嗰啲點解想走點解而家走點解揀我地嘅問題

到接近offer嗰陣,先同佢講舊老細加薪留人/有agent搵我有其他近似opening但offer好好多,叫佢試下match唔match到

萬試萬寧
補充少少

記住競爭力唔係由幾多個interview產生,係由幾多個offer產生。見工同追女一9樣,都係呃呃tum tum嘅過程。先tum掂啲line manager同head等佢地聽到飄飄然先 (ie. 我本身都唔想轉工㗎不過終於等到你地依間我夢寐以求嘅公司請人先試咋,所以都無見其他),等佢地決定咗請,pass去HR先同佢講「舊老細加薪留人/有agent搵我有其他近似opening但offer好好多」,到時個HR已經西走晒其他candidate,個line/head又認定請你,你又up到其他reference到你市值嘅資料(ie.其他offer開幾錢),個HR/line/head就會乖乖地跟
tell me about your family
cls
唔通真係即場寫個program計咩
問我能唔能幹
我其中有兩份都考我數學題
但唔係programmer,唔係補習社

第一份,人生第一次見工比人考數學
佢仲要用英文考我數,成8題
我中學用中文讀,根本就唔知佢數學題問乜

第二份
佢比左題小學高年班既奧數題我做
用中文問
結果我答岩咗
If now is a quarter past three, what is the angle between hour hand and minute hand。

我答<10 degree, 佢地個樣好黑, 好似唔係咁滿意咁。
因為有得計,佢以為你撞?
30 degree * 1/4
係, 我知, 但冇RUN得咁快, 30/4都唔係咁易計到7.5嫁, 即問即答,唔係紙到
無知一問 quarter past three 唔係3:15咩
咁咪90 degree
30/4都計唔倒7.5?

即答就難d,唯有將你條formula講出聲拖時間囉
笑左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞