真心唔明點解啲人對飛機餐咁撚大期望

344 回覆
1857 Like 42 Dislike
呢個真,
比少少肉碎加啲牛味汁就當係牛肉餐
仲要用紙盒裝

芝士先好食啊!
Korean Air個伴飯出奇地高水準,可能材料簡單又口味重上到四萬尺啱啱好
食過CX business既羊扒唔錯
芝士又真係幾正
不過第一次搭biz廢事顯得太過大鄉里, 唔敢問人要太多野
其實business都唔係好食,不過無野食惟有食,
例如business食早餐,個飯係連碗reheat,
米飯乾硬都算,reheat到連隻碗都熱拎到唔上手,
唔係叫人dup低頭用筷子食飯呀?
唔係連碗reheat你想佢冇容器就咁放入爐
reheat一大桶飯再勺上碗
到時你咪又係屌佢reheat熱力唔平均
有啲飯唔夠熱
而且飛機上咁運作一定用多好多時間

勺幾百碗飯連登仔一秒就做到啦

如果係咁煮,落機你都未撚食得啦
啲人成日都話長榮國泰飛機餐好難食
我覺得都好呀
中華都可以
食站最難食係OX 泰國東方 摺左架啦

仲有上次搭HX好似貓糧咁

HX同大部分航空公司一樣係用Gate Gourmet 香港好似得CX KA用自己公司Catering 想食好野一係坐Business/First Class

雞飯先好食
搭日航business叫左和食
難食到仆街

滷肉飯同焗豬都幾正
唔明點解啲人坐ey都問雪糕有無第隻味

利申:由細到大都好鍾意食飛機餐
啊!係呢個位食飯都幾特別!
喺VIP Lounge食飽先上機㗎嘛
agger,上次坐econ飛杜拜都覺得啲嘢幾好食
其實我覺得咪又係7仔叮叮飯
純粹用黎飽肚用
有時唔肚餓直情食都唔想食
ek飛機餐真心高質
暫時食過既飛機餐除左Lufthansa外其他都幾正常
Lufthansa d飛機餐難食到好似太空食物咁
EK半夜00:30班機上到去得個包 臨land杜拜之前得個早餐 杜拜轉機第二程七八點起飛有時又係早餐
衣家lounge都公廁啦,大部分儲分撚
Luthansa連business都係垃垃地
應該係少有仲衰過CX既
不過佢係淨係做本土公司單都夠玩
試過晨早6點幾嗰啲上機 飛歐洲
一上去無耐就食早餐 仲要好大份
瞓醒就午餐又嚟 又好大份
之後 landed 杜拜轉機
上到去又食下午茶
最後仲食埋晚餐先落機
因為真係好食所以全部都有食
所以飽到反艇

上次食CX BUSINESS 個點心好撚好食喎
正常都係啦
定係班傻鳩以為有幾個大廚煮野俾佢地食?
問果條問題係咪唔用腦

梗係連容器一齊熱啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞