真心唔明點解啲人對飛機餐咁撚大期望

344 回覆
1857 Like 42 Dislike
個早餐十年如一日
唔係中式粥,就係煙肉炒蛋
食完魚旦粉先上機好過
ANA連粥都好好食
可能啲空姐又靚又溫柔影響

利申:閪口
我都覺
十幾個鐘機 , 求其有小小野食落肚就算
仲求乜尻味道
平時食飯真係夾啲飯上黎食
唔肚痛就當咩事都無
我果次坐sq由澳洲返香港就係seafood meal
真係垃撚圾
個supper 係一塊百潔布咁嘅三文魚夾包
個早餐仲恐佈
舊魚D塊蛋都係擦膠咁
杯Singapore sling最正
其實飛機餐難食其中一個原因係人係高空機艙入面會有味覺變化,會冇咩味覺咁
拎返落地食其實又唔係真係好差
冇錯

仲有好鐘意係飛機上面睇戲

平時唔會睇既戲係飛機會好專心睇晒

次次都一定會睇
以前去台北多數搭長榮經濟位,佢飛機餐十幾款,試過其中4、5款,伏到仆街 ,係得兒童餐勉強入到口
reheat一大桶飯再勺上碗
HX食過一次佢個「翡翠夜明珠」,真係難食過茶記
其實飛機餐唔係好乾淨 全部都係啲食物煮熱完再放雪櫃 係起飛前十二個鐘左右再砌積木咁擺落去 First class就唔係行line 係單份單份咁執上隻碟到 其他都係行line做 通常都係飛機起飛十二個鐘之前整好pack哂再放雪櫃到 然後再係飛機翻熱

利申:翻過三間飛機餐其中一間
Cook chill cold plate已經算「安全」了
咁咁咁咁咁咁咁咁咁咁
係細老唔啱,下唔會再犯,罰而抄。
因航台灣線 雞捲叫唔錯
到時你咪又係屌佢reheat熱力唔平均
有啲飯唔夠熱
而且飛機上咁運作一定用多好多時間
再嘈行番die on demand
其實搭飛機會令嘢食失去味道
高空環境令到空氣濕度比沙漠更低,加上低氣壓令味覺嘅敏感度降至平時嘅30%,令到我哋食唔到鹹同甜。所以飛機餐會比較難食...
咖哩多數安全無伏
咁撚on9都講得出 難分真與假
裏面個麵包真係劣中之劣 每一次都留低佢咁多年從來冇食過飛機餐麵包
但唔講個味
好鍾意飛機餐嗰種全份餐每一樣嘢都 organizer曬嘅感覺
反而覺得好好食 每餐都好期待
飛機餐簡簡單單 唔會搞太多調味
反而好少中伏 難食極有個譜

調味係平常餐廳嘅三四倍
不嬲搭飛機都唔會食佢個飛機餐 覺得好難食 所以會自己食定野
咁撚on9都講得出 難分真與假

大部分FFP都係咁 根本一個月飛一兩次都會食定/帶野上機食

我今次坐飛機都有啲掙扎想轉兒童餐,有煎炸野易入口啲,有時普通餐難食起來真係 不過次次都驚比人笑無轉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞