真心唔明點解啲人對飛機餐咁撚大期望

344 回覆
1857 Like 42 Dislike
但係唔會難食過飛機餐嘅
人哋喺過三萬幾呎高空flying kitchen度翻熱啲嘢食其實可以有乜期望
真係即場煮隻飛雞俾你咩
根本就係玩overcook咁郁郁下整唔雞手鴨腳咪算
First class 一般都係中女以上甚至阿婆級 senior purser serve
一向無咩期望
主食唔難食算係汁到

d咩野飲甜品又好難會難食既
我通常坐cockpit,食crew meal多好少食飛機餐
坐過處女既upper class 冇記錯係有扒揀
初頭做真係以為好高級
做落+日日食變到好黑我憎

Cx雞飯萬歲,係幾好食既。

CX既羊架係好很難食

之前去日本 個飛機餐我覺得好好食
唔明飛機餐同小學雞訂飯D飯盒有咩分別
米芝蓮有冇評過級比外賣飯盒
我次次都係搭CX First or Business
Business d 野一般都唔難食,但好食一定稱唔上
First 上餐時可能因為比business presentable d, 所以感覺上好食少少, 但一定未去到好好食
總結: 放得入口就算
長途機食劣食好難頂架
飛機啲野唔難食, 好食過好多茶記

不過食早餐就例外, D 蛋難食爆
有粥食粥
暫時食過既飛機餐除左Lufthansa外其他都幾正常
Lufthansa d飛機餐難食到好似太空食物咁

食過united 未
會難食過大陸國內線
HX 個午餐肉飽真係永世難忘。

同個 friend 去沖繩,晨早流流七點機,心諗總算有 d 野入口啦 ...

屌呀,熱午餐肉飽 ?! 家陣我以為係去左紅車厘買左個隔夜麵包返公司叮。

一路食一路屌,下次老虎蟹都去大媽鑊食完先上機,屌啦星。
咪又係死死地氣食撚晒佢
Emirates 真心正,記得英國返香港嗰程試過有蝦粥食
長榮都唔錯,飛加拿大來回有點心拼盤,重有個白汁雞皇意粉食到想食多個

國泰,上次飛澳洲啲嘢好一般,大失所望
Qantas食親都覺得好難食,最好食係個鴨胸冷麵上面塊鴨胸(晚餐喺凍機艙食冷麵,有病嘅)
agger 之前飛BA econ 有個bb係前面喊足12粒鐘真係慘撚過食屎

可以嘅話真係儘量買business 無謂辛苦自己
有啲航空公司嘅business class係一大兜翻熱
菜同肉會分開heat 唔會overcook
之後喺飛機上面用另外凍嘅碟擺到靚靚仔仔先俾個客
一樣
認真呢個食唔到 落機食m記好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞