[PC]上古卷軸集中討論區 23 光芒熄滅了..但我們,還在戰鬥!

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
你咩筆直咁少
如果可以買內置嘅, 學我用toshiba surveillance 算啦
平啲用 保養好似兩三年
我係咪要拋下磚引下玉先
熄左電腦,聽日上圖

拋磚引玉
又BIN
自bin

點cap架,我淨係cap咗log in個畫面喳
可惜嘅係4代冇體現出呢樣野
除左建築有唔同整體都好似
反而eso 同skyrim mod : Beyond Skyrim Bruma有做到呢一點

當然eso比較難睇到,因為科洛維亞同尼本嘅主城科洛爾同夏丁赫爾都被人打爆左,入國戰場會去到

不過以目前黎睇可以睇到嘅係元老院衣著同帝國軍團係參考左羅馬風格,而偏遠嘅安維爾、科瓦奇所在嘅黃金海岸地區偏向希臘少少(唔好問我有咩分別 )

Beyond Skyrim 我睇過佢雖然未整好但佢物品列表有兩地風格嘅裝備
可唔可以講下其他種族建笑係參考現實啲咩文化?

目測貓人係印度同東南亞國家混合,好金
蜥蜴人係瑪雅人風格,金字塔
暗精係中國風,屋頂好似
布萊頓人係歐州城堡
諾得應該係維京人風格
紅衛就似阿拉伯建築

但係
木精好原始,唔知邊種風格
獸人同高精我都唔知

以上係我以eso為參考啫
希望大家比啲意見
建築
其實冇話單純參考一種
除左阿卡維爾蛇人明顯係日本風(你去外觀收藏到睇到佢地未上架嘅風格,日本武士同浪人 )

高精都有少少中國風
日本風以我目測係fighter guild
eso套甲太明顯
Skyrim目測就係屠龍武士
fighter guild 個套其實係skyrim嘅刀鋒
兩者同阿卡維爾蛇人有千絲萬縷嘅關係
戰士公會由蛇人創立、刀鋒最初係蛇人組成
講起刀鋒又想講下故仔

是咁的
skyrim 入面個兩條契弟伊斯本同戴爾芬就係刀鋒戰士(Blade)
4代入面主角亦算係刀鋒一員

刀鋒簡單黎講就係皇帝嘅親衛隊,亦有d做特務,大本營位於bruma 不遠嘅凌雲者神殿(Cloud Ruler Temple)(已在大戰中被神洲打爆)

刀鋒成立可以回溯到第一紀元末,當時天選之子雷曼·西羅帝爾帶聯軍迎擊入侵嘅阿卡維爾蛇人軍隊,蛇人一聽到佢把聲就即刻跪低係呢位天生龍裔面前,稱佢為龍裔並效忠於佢

呢班蛇人被收編成新嘅部隊,Dragon-guard 神龍衛,亦係刀鋒戰士嘅前身

但隨著雷曼皇朝第5位皇帝雷曼三世遇刺,第二帝國滅亡,神龍衛亦消亡。後黎蛇人攝政時期通過左公會法,戰士公會成立,好多成為傭兵嘅神龍衛加入左戰士公會,有部分成為左龍騎士。亦有部份保留原職做親衛

隨著兩位蛇人攝政官被刺殺,大陸陷入真正無主嘅真空時期,龍衛解散

Eso 入面係帝都嘅任務線就同龍衛有關
而係白金塔副本二王就係龍衛x3

到左第三紀元,塞普汀帝國建立,刀鋒成立。

2代主角正正係刀鋒特務

到左第四紀元171年,神州斬首左所有勢力範圍內嘅刀鋒,將最後通牒連人頭送去帝都。邁德二世拒絕後曬佢冷,然後雙方開戰。戰爭中刀鋒被神洲趕盡殺絕,神殿被投石機摧毀

終戰嘅白金協定包含左解散刀鋒,新嘅親衛組織就係5代嘅銳眼鷹
啱啱睇左下資料,原來有另一個大陸有齊東南亞風格嘅日本蛇人,中國虎人同猴人
khajiit 比起黎真係貓黎
卡普屯/龍虎人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞