未來10年係BNO生死存亡既關鍵 ── 90後年青人對BNO既觀點與自述

318 回覆
253 Like 23 Dislike
以為自己好現實,其實井底天真既係你
中國利用香港做白手套
西方利用香港仍有既自由制衡同打擊中國
BNO平權係手段之一,唔係英國政客都唔會咁得閒出聲放風

已經唔係叫你去衝,作為普通人,利用好自己有既工具去爭取,真係睇唔到理由要不斷吹啖。

不過你既想法唔係少數,因為好多人思想都係好單向
如果香港情況太惡劣,例如突然一國一制,坦克入城,英國絕對會被迫找數,否則一定拖得就拖
未睇哂 lm再睇
加油
夠依家衰?

港共專門出賣香港人利益,政策偏向蝗蟲權貴。

香港人唔係貪福利,只係想要一個公平公正地方生活發展,而政府係會維護香港人利益。

就算劃地比香港人,只要提供基礎設施,而比香港人有高度自治,大把人會狗衝仆出。
你同我都係現實架
分別係我唔同意你認為香港人仲有籌碼係手

連登有好多人有個好有趣嘅諗法
覺得風氣總係佔事情發生嘅大比重
成日覺得 "吹" 淡/旺可以左右大局
成日覺得要 "散播" 思想
仿佛香港人真係傻閪一樣隨便你講乜就信乜
過左廿年共匪係香港嘅社會實驗講俾我地聽咩結果?
洗腦你唔夠佢玩 唔係因為你唔夠力
而係因為人總係捨難取易
得一時之快犧牲長遠利益係遠遠易入腦過
犧牲眼前安逸尋求長遠理想

你吹淡又好旺又好 吹幾大力其實根本係極minor
吹得啱唔啱聽先係重點

你可以覺得我單一思想
但過去廿年嘅香港支持我咁諗
你咪繼續爭取
如果你成功左 香港少幾十萬陌生人我會幾開心
開歷史台
支持,希望幫到舊一代既英籍香港人
有BNO 冇續期 因為真係冇用
支持

生於80年代年代尾 持有BN(O) 一直都無續
由大學畢業後黎做野一直都好想去外國做野 機緣巧合下
黎左英國返工(非working holiday)

第一次續BN(O)用黎申請VISA ,要等5年先有機會入籍 5年時間唔短 但同樣希望BN(O)等同BC 支持你 樓主
留名待閲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞