未來10年係BNO生死存亡既關鍵 ── 90後年青人對BNO既觀點與自述

318 回覆
253 Like 23 Dislike
年輕既話其實冇乜所謂
如果你真心想為下一代著想咁你更加應該去做開荒牛
護照 係國際間一種重要既身份證明文件
證明你既身份重唔重要?
當你有咁既身份 就應該有應得既權利
除非你覺得自己唔應該得到同其他人一樣既待遇

如果你打算留係香港一世既話
BNO就應該唔係太重要既
人地養得熟呀 , 點似得支港人成日侮辱英國
到左生死存亡去南極都肯啦
不足20年後,我已經40歲,80後都應該50歲以上,仲有幾年就退休
我就唔信英國會歡迎我地去養老拎福利

所以未來5年 - 10年事關重要 我地不知不覺間已經踏入最關鍵既時候
話口未完上面即刻有個活例子
你文都冇睇就係度罵我做乜姐?
我唔期望英國會無條件比我有居留權
我只係希望英國可以比機會我地換取應有既待遇
而呢個門檻應該比其他國藉既人低
而唔係由得我地係香港自生自滅
到左生死存亡去南極都肯啦 - if that is the case, why not try your luck by joining the British Army using your BN(O) passport and get British Citizenship after 5 years' of service?

東網透視:憑一支單簧管 香港仔入選御林軍

http://202.125.90.17/hk/bkn/cnt/news/20170812/bkn-20170812093047180-0812_00822_001.html

以香港第一人身份成爲英國御林軍樂手,David憶述,源於幾年前一次聚餐時偶遇英國陸軍音樂總監,對方提起英國御林軍樂隊招募新隊員,他持有英國國民(海外)護照(BNO)身份也可參與招聘考試,故決定一試。軍樂隊考試分兩部分,體能為先,音樂第二。對於當年33歲的他來說,體能測試是極大的挑戰,要10分半鐘內跑完2.4公里,亦要做掌上壓及仰臥起坐,首輪面試因跑步不達標而失敗。但他並沒有放棄,返港苦操3、4個月後再接受挑戰,2013年過關斬將通過所有測試,成功取錄。

身為英皇室的御林軍,薪酬福利令人關注,David則不予透露,僅指薪金水平較香港警察低一些,除普通的醫療和交通福利外,最優厚是住房福利,他與同事在倫敦市中心合住一間800至900平方呎單位,月租只需30英鎊,僅相當於300港元,相信令不少香港青年人羨慕。他現長居英國,還有一年便可入籍,目標是繼續在軍隊攀升,成爲終身職業。
不足20年後,我已經40歲,80後都應該50歲以上,仲有幾年就退休 我就唔信英國會歡迎我地去養老拎福利 - that is true - however, please note that there are a number of UK welfare benefits like the old age pension are based on your past National Insurance contributions. If you don't have enough National Insurance contributions, you will not get these welfare benefits.
我唔期望英國會無條件比我有居留權 - As I said above, BN(O) passport holders can join the British Armed Forces and after 5 years' of service, you will be able to apply for British Citizenship.

我只係希望英國可以比機會我地換取應有既待遇 而呢個門檻應該比其他國藉既人低 - BN(O) passport holders can apply for registration for British Citizenship in the UK using form B(OTA), which is cheaper than naturalisation using form AN.
那些呀資呀咗嘅就留在香港做中國人啦!
所以我從來無放棄過!

攞少少時間出來,又唔撚洗死!
欣賞你的心機
但客觀咁睇,不講從實際角度定政治現實角度都想像唔到有咩原因真係會令到英國突然提升BNO holders的status
我都係講事實啫,有錢有能力嘅香港人自己一定搵到逃生門!

無嗰啲先會考慮去英國某山卡啦地方做開荒牛。
呢個係佢天真啫,有錢佬同專業人士咁撚精,點會同你做開荒牛?
係好嘢班友自然會狗衝埋嚟,山卡啦地方佢啋你都傻,
就算係窮鬼都一樣,除非殺到埋身啦,做咗難民先無得揀。
鬼唔知你阿媽喺女人咩!

問題就是香港有一班人,學歷又未夠大學,月入又唔過連登仔講嘅中產位,英文又不是太好(但這個可以練),但又唔喜歡契丹支那國官治,又是手持BNO,身家又無英國要求2000萬元投資,但是自身又唔撚洗英國的甚麼福利照顧(因這班人並不是蝗蟲),結果就是企撚咗喺度!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞